Kommunal ilska över regeringens löfte till tidningarna

ÅTERVINNING. Tidningsbolagen blev nöjda när regeringen lovade dem att få slippa producentansvaret för returpapper. Desto mindre nöjda är kommunerna som nu attackerar regeringens förslag.

– Vi tycker det här förslaget är helt vansinnigt, säger Inger Olofsson, Samrådsgrupp Avfall som samlar totalt 16 kommuner i norra Sverige.

I syfte att hjälpa de krisande tidningsbolagen har regeringen lovat att branschen ska slippa undan producentansvaret för returpapper. Haken är bara att nödhjälpen till tidningsbranschen sker på kommunernas bekostnad – eftersom det är där ansvaret kommer att landa istället.

Förslaget har fått stenhård kritik från dag ett sedan löftet blev känt i våras. När nu en promemoria med ett skarpt lagförslag är ute på remiss, så fortsätter kritikstormen och regeringen bör förbereda sig på en bred kommunal attack. Sista svarsdatum är den 30 oktober, men de kommuner som så här långt har skickat in sina synpunkter är allt annat än glada.

De invänder mot att regeringen plötsligt vill överge principen om förorenarens ansvar. Liknande resonemang förs hos Samrådsgrupp Avfall i Region Västerbotten, där 15 kommuner i Västerbotten samt Arjeplog ingår. Men samordnaren Inger Olofsson anser att även regeringens tillvägagångssätt provocerar.

Login