KU-ledamot med i kommunal budgetkupp

PRAXISBROTT. Matheus Enholm och SD i Munkedal lyckades med ett taktiskt upplägg få igenom sin budget. S och C har anmält agerandet till Förvaltningsrätten. SD anser att anmälarna kastar sten i glashus.

Det gick stormigt till när Munkedals kommunfullmäktige skulle klubba kommunens budget för det kommande året. Genom ett taktiskt upplägg lyckades Sverigedemokraterna få igenom sin budget trots att partiet bara har 9 av 35 ledamöter i fullmäktige.

Riksdagsledamoten i konstitutionsutskottet Matheus Enholm (SD) är också samhällsbyggnadsråd och ledamot i kommunfullmäktige i Munkedal.

– Jag är nöjd med utgången, säger han till Altinget.

I fullmäktige finns ytterligare en riksdagsledamot, Ann-Sofie Alm (M) som är suppleant i KU. Hon har desto mer betänkligheter.

– Vi tycker att det är osportsligt och går utanför de gentlemannaregler som finns i ett demokratiskt system, säger hon till Altinget.

S och C i Munkedal har nu slagit bakut och anmält förfarandet till Förvaltningsrätten då man menar att det strider mot praxis. Men Matheus Enholm ger inte mycket för den kritiken.

– De kastar sten i glashus. Den här praxisen existerar inte i Munkedal.

Läs mer om vad SD gjorde och varför Moderaterna menar att det påverkar möjligheterna till samarbete på riksplanet i den fullständiga artikeln på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Ygeman backar: Drar tillbaka elnätsförslag Ygeman backar: Drar tillbaka elnätsförslag Næste artikel Överblick: Omstart för las-förhandlingar och rättegång mot SD-politiker Överblick: Omstart för las-förhandlingar och rättegång mot SD-politiker