KU-ledamot med i kommunal budgetkupp

PRAXISBROTT. Matheus Enholm och SD i Munkedal lyckades med ett taktiskt upplägg få igenom sin budget. S och C har anmält agerandet till Förvaltningsrätten. SD anser att anmälarna kastar sten i glashus.

Det gick stormigt till när Munkedals kommunfullmäktige skulle klubba kommunens budget för det kommande året. Genom ett taktiskt upplägg lyckades Sverigedemokraterna få igenom sin budget trots att partiet bara har 9 av 35 ledamöter i fullmäktige.

Riksdagsledamoten i konstitutionsutskottet Matheus Enholm (SD) är också samhällsbyggnadsråd och ledamot i kommunfullmäktige i Munkedal.

– Jag är nöjd med utgången, säger han till Altinget.

I fullmäktige finns ytterligare en riksdagsledamot, Ann-Sofie Alm (M) som är suppleant i KU. Hon har desto mer betänkligheter.

– Vi tycker att det är osportsligt och går utanför de gentlemannaregler som finns i ett demokratiskt system, säger hon till Altinget.

S och C i Munkedal har nu slagit bakut och anmält förfarandet till Förvaltningsrätten då man menar att det strider mot praxis. Men Matheus Enholm ger inte mycket för den kritiken.

– De kastar sten i glashus. Den här praxisen existerar inte i Munkedal.

Läs mer om vad SD gjorde och varför Moderaterna menar att det påverkar möjligheterna till samarbete på riksplanet i den fullständiga artikeln på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Ygeman backar: Drar tillbaka elnätsförslag Ygeman backar: Drar tillbaka elnätsförslag Næste artikel Överblick: Omstart för las-förhandlingar och rättegång mot SD-politiker Överblick: Omstart för las-förhandlingar och rättegång mot SD-politiker
Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

ÖVERBLICK. Stockholms region har hyrt in konsulter för 27 miljoner kronor trots sparkrav. Nooshi Dadgostar (V) är beredd att fälla regeringen och Trafikverket varnar för höjda bensinpriser. Blekinge region kan få lokala restriktioner i dag. Läs Altingets överblick.