Statsvetare: Biståndet behöver mer byråkrati

FÖRVALTNING. Statsvetaren Daniel Tarschys menar att uppdelningen i förvaltnings- och sakanslag till Sida ger sämre kvalitet för svenska biståndspengar. Han anser att den till och med kan vara skadlig.

Expertgruppen för biståndsanalys har nyligen släppt en rapport om biståndets förvaltningskostnader. Rapportförfattare är Daniel Tarschys, professor emeritus i statsvetenskap. Han menar att finansdepartementets iver att hålla nere förvaltningskostnaderna gör att biståndet blir lidande.

– Det är farligt att Sida har det här trycket att göra av med så mycket pengar som möjligt till så liten byråkrati som möjligt. Det kan innebära att man slösar bort pengar på fel saker, säger han till Altinget.

Han tycker att uppdelningen mellan sak- och förvaltningsanslag till Sida ska upphöra.

– Vad gäller just bistånd behövs det ganska mycket expertis av olika slag för att det ska bli träffsäkert, rätt inriktat och väl kontrollerat, säger han.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. Där tar Daniel Tarschys bland annat upp flera begrepp i förvaltningen som han vill skrota.

Forrige artikel Försvarsutskottet: Frågorna som partierna fokuserar på i år Försvarsutskottet: Frågorna som partierna fokuserar på i år Næste artikel Pressträff med utbildningsminister Anna Ekström Pressträff med utbildningsminister Anna Ekström