15 hästorganisationer till storms mot miljökrav

ÖVERGÖDNING. Utredaren Håkan Wåhlstedt tycker att det behövs nya bestämmelser om miljöhänsyn för hästhållare – men lägger inga egna förslag i sin utredning. Ändå har han lyckats reta upp hela svenska hästnäringen.

Svensk travnäring är en av organisationerna bakom den gemensamma protesten mot övergödningutredningens uppfattning att det ska tillsättas en utredning om nya miljöbestämmelser för hästnäringen. (Arkivbild: Kusken Örjan Kihlström på Solvalla i maj i år.)
Svensk travnäring är en av organisationerna bakom den gemensamma protesten mot övergödningutredningens uppfattning att det ska tillsättas en utredning om nya miljöbestämmelser för hästnäringen. (Arkivbild: Kusken Örjan Kihlström på Solvalla i maj i år.)Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Det finns inget skarpt förslag som rör landets hästar i Håkan Wåhlstedts utredning om hur övergödningen ska minska, endast ett förslag att regeringen bör ge Jordbruksverket i uppdrag att ta fram nya bestämmelser om miljöhänsyn för hästhållare.

"Svepande ordalag om hästhållning"

Men formuleringen upprör Hästsverige och nu har 15 hästorganisationer skrivit ett gemensamt yttrande till regeringen. Det som irriterar är den snäva formuleringen, förklarar Markus Hoffman på LRF. 

– Vi har inget problem att man tittar vidare på hästens betydelse för övergödningsproblematiken. Det som upprör är att den här nya utredningen enbart fokuserar på bestämmelser, att man redan har förvalt styrmedel för den nya utredningen, säger han till Altinget.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi, där Naturvårdsverket riktar principiell kritik mot utredningen. Teckna gratis provprenumeration här.

Dokumentation

Hästorganisationerna bakom remissvaret

LRF Häst, Hästnäringens nationella stiftelse, Svensk travsport, Svenska ridsportförbundet, Svensk galopp, Svenska islandshästförbundet, Svenska hästavelsförbundet, Ridskolornas riksorganisation, Swedish Warmblood Association, Brukshästorganisationernas samarbetskommitté, Avelsföreningen för svenska varmblodiga travhästen, Föreningen Sveriges hästkörare, Western Riders Association of Sweden, Distriktshovslagarna samt Hästnäringens riksanläggningar (Flyinge, Ridskolan Strömsholm och Wången).



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00