15 hästorganisationer till storms mot miljökrav

ÖVERGÖDNING. Utredaren Håkan Wåhlstedt tycker att det behövs nya bestämmelser om miljöhänsyn för hästhållare – men lägger inga egna förslag i sin utredning. Ändå har han lyckats reta upp hela svenska hästnäringen så pass att den gått samman i ett gemensamt irriterat remissyttrande.

Svensk travnäring är en av organisationerna bakom den gemensamma protesten mot övergödningutredningens uppfattning att det ska tillsättas en utredning om nya miljöbestämmelser för hästnäringen. (Arkivbild: Kusken Örjan Kihlström på Solvalla i maj i år.)
Svensk travnäring är en av organisationerna bakom den gemensamma protesten mot övergödningutredningens uppfattning att det ska tillsättas en utredning om nya miljöbestämmelser för hästnäringen. (Arkivbild: Kusken Örjan Kihlström på Solvalla i maj i år.)Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog
Fakta
Så tycker Naturvårdsverket om de olika förslagen

Samordning av lokalt åtgärdsarbete
Naturvårdsverket avstyrker förslaget om att kommunerna ska ta fram lokala åtgärdsplaner och att samordningsfunktioner ska inrättas i områden med övergödningsproblematik.

Etappmål om enskilda avlopp Naturvårdsverket avstyrker förslaget till etappmål: ”Senast 2030 ska alla enskilda avlopp i kust- och sjönära områden vara utrustade med godkänd reningsteknik”.

Etappmål om gödselanvändning Naturvårdsverket tillstyrker förslaget till etappmål: ”Minska andelen mineralgödsel av den totala gödselanvändningen till 2030”.

Etappmål om våtmarker Naturvårdsverket avstyrker förslaget till etappmål: ”Öka arealen våtmarker till 2030 så att det motsvarar det behov som pekas ut i vattenförvaltningen”.
Undantag från strandskyddet för vissa våtmarker och dammar Naturvårdsverket avstyrker förslaget om att ett generellt undantag från strandskyddet införs i miljöbalken för våtmarker och dammar som har anlagts eller restaurerats med huvudsakligt syfte att minska näringsbelastningen på den lokala vattenmiljön.

Undantag från biotopskyddet för vissa våtmarker och dammar Naturvårdsverket avstyrker förslaget om att undantag från biotopskyddet införs i förordningen om områdesskydd enligt miljöbalken för våtmarker och dammar som har anlagts eller restaurerats med huvudsakligt syfte att minska näringsbelastningen på den lokala vattenmiljön.

Förstärkning av förutsättningarna för upptag av näringsämnen från havet Naturvårdsverket avstyrker förslaget om att odling av sjöpungar och alger ges undantag från prövning av vattenverksamhet.
Naturvårdsverket tillstyrker förslaget att mer statliga pengar avsätts till Lova-åtgärder.

Naturvårdsverket instämmer också i den föreslagna inriktningen om att göra ersättningarna inom landsbygdsprogrammet mer resultatbaserade så att den enskildes ersättning i ökad utsträckning relateras till utsläppsminskning.

System för ekologisk kompensation för näringsläckage Naturvårdsverket tillstyrker förslaget om att ett system för ekologisk kompensation för näringsläckage utreds specifikt.

Nya bestämmelser om miljöhänsyn för hästhållare Naturvårdsverket tillstyrker förslaget om att regeringen ger Jordbruksverket i uppdrag att i samarbete med SLU ta fram underlag till nya bestämmelser om miljöhänsyn för hästhållare.

Se över reglerna om markavvattningsföretag Naturvårdsverket tillstyrker förslaget om att regeringen bör se till att reglerna om markavvattningsföretag utreds så att förfarandet kopplat till omprövning och avveckling av markavvattningsföretag kan förenklas.

Stöd till näringsupptag från havet Naturvårdsverket tillstyrker förslaget om att stöden till upptag av näringsämnen från havet ska utvecklas i riktning mot resultatbaserade ersättningar.

Källa: Naturvårdsverkets yttrande till miljödepartementet

Det finns inget skarpt förslag som rör landets hästar i Håkan Wåhlstedts utredning om hur problemen med övergödning ska minska. Det som finns är ett förslag om att regeringen bör

Dokumentation

Hästorganisationerna bakom remissvaret

LRF Häst, Hästnäringens nationella stiftelse, Svensk travsport, Svenska ridsportförbundet, Svensk galopp, Svenska islandshästförbundet, Svenska hästavelsförbundet , Ridskolornas riksorganisation, Swedish Warmblood Association, Brukshästorganisationernas samarbetskommitté, Avelsföreningen för svenska varmblodiga travhästen, Föreningen Sveriges hästkörare, Western Riders Association of Sweden, Distriktshovslagarna samt Hästnäringens riksanläggningar (Flyinge, Ridskolan Strömsholm och Wången).


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00