Trolle om extremistrapporten: "Mycket likt de grova kriminella gängen"

ORGANISERING. Varningen för högerextremism bekräftas i en ny rapport. CVE vill nu använda rapporten till att hjälpa tjänstemännen. Och att hoppa av extremistiska grupper kan bli enklare om det skapas ett nationellt program, bedömer Jonas Trolle, chef för CVE.

Foto: Anders Wiklund/TT
Josefin Lingström

Aktiviteten och attentatshoten från den radikalnationalistiska miljön har ökat, enligt flera länders säkerhetstjänster. Det bekräftas i en rapport som Försvarshögskolan gjort åt Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE).

Jonas Trolle, chef för CVE, känner igen mycket av det som presenteras om radikalnationalistiska miljön.

– Mycket är lika. Med min polisbakgrund kan jag se att mycket är likt i de grova kriminella gängen, säger han till Altinget.

Yttersta linjens personal

Kunskapen om högerextremismen ökar sakteligen i kommunerna och på myndigheter, bedömer CVE. Men tjänstemän har ofta många andra arbetsuppgifter, förklarar Trolle:

Då är det klart att uppdraget blir tufft, och det har jag all respekt för.

Jonas Trolle
Chef för CVE

– Den yttersta linjens personal är på många platser ofta ganska få. Då är det klart att uppdraget blir tufft, och det har jag all respekt för. 

Läs om nationella avhopparprogram för extremister och hur CVE arbetar i artikeln på Altinget Säkerhet. Teckna gratis provabonnemang här.

Nämnda personer

Jonas Trolle

Chef för Center mot våldsbejakande extremism på Brottsförebyggande rådet, särskild utredare om hur säkerheten i skolan kan förbättras
Polisutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00