Länder härmar varandra i coronabeslut

STUDIE. Ny forskning visar att politiska beslutsfattare under coronakrisen har härmat varandra när de beslutat om restriktioner. 

– Man vill helst ha rätt men det är bättre att ha fel tillsammans med andra än att vara ensam och ha fel, säger professor Karl Wennberg.

Sveriges statsminister Stefan Löfven och Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
Sveriges statsminister Stefan Löfven och Danmarks statsminister Mette Frederiksen.Foto: Jessica Gow/TT
Johan Manell

En svensk studie har studerat politiskt beslutsfattande under coronakrisen. Studien visar att politiker i demokratiska länder har härmat varandra när de tagit besluten, snarare än att ta hänsyn till respektive lands smittspridning.

– Det här är allt annat än en rationell process kan man säga, säger Karl Wennberg, professor vid institutet för analytisk sociologi vid Linköpings universitet, till Altinget.

Snabb process

Det förekommer att länder tar efter varandra i olika typer av lagstiftning och ekonomiska reformer. Det som sticker ut under coronakrisen är att processen har gått så mycket snabbare.

– Det här är vanligtvis långsamma processer som tar många år eller till och med decennier. Här har vi dokumenterat samma process i termer av dagar, säger Wennberg.

Psykologiskt är det ju så att om man har fel så är det otäckt att vara ensam.

Karl Wennberg
Professor vid institutet för analytisk sociologi vid Linköpings universitet

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik med förklaringar till vad det beror på och vilka de demokratiska effekterna av nödlagstiftning kan bli. Teckna gratis provabonnemang här. 

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00