SCB ändrar sätt att mäta opinion

FÖRNYELSE. Ett ökat bortfall och möjlighet att presentera mer detaljerad information om hur olika väljargrupper kan tänkas rösta har gjort att SCB ändrat skattningen i Partisympatiundersökningen. Ändringen får konsekvenser för partier kring fyraprocentsspärren.

Foto: Karin Wesslén / TT
Johan Manell

Statistiska centralbyrån (SCB) presenterar två gånger om året sin partisympatiundersökning som består av två delar.

När det gäller “Val idag”, som är den mätning som oftast röner störst uppmärksamhet är det den första större ändringen i metoden sedan mätningen startade 1972.

– Förutsättningarna är ju väldigt annorlunda i dag. Sedan 1972 har bortfallet ökat och vi har fler partier i riksdagen, säger Regina Vilkenas, ansvarig för undersökningen på SCB, till Altinget.

Spärren

SCB har även räknat om skattningarna för partierna i de senaste 10 årens mätningar. Störst påverkan kan metodförändringen få för de partier som ligger kring fyraprocentsspärren.

Vi har hela tiden sagt att 3,8 inte är säkerställt under spärren och 4,1 är inte säkerställt över spärren. Skillnaden blir iögonfallande för att vi har den här fyraprocentsspärren. 0,3 procentenheter är i sig en liten förändring.


Regina Vilkenas
Ansvarig för partisympatiundersökningen på SCB

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik om hur skattningsmetoden gjorts om och hur partiernas siffror påverkas. Teckna gratis provabonnemang här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00