L tappar i mätning efter mätning – "Som att någon dragit en linjal"

OPINION. Krisen för Liberalerna fortsätter och fördjupas. Partiet har sakta men säkert vandrat neråt i opinionen de senaste 10 åren.

– Liberalerna lyckas slarva bort hälften av sina väljare i varje val. Det är inget annat parti som gör det, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Johan Manell

Det går inte bra för för Liberalerna. De senaste 10 åren av SCB-mätningar kan liknas vid en marsch mot avgrunden. I dag ligger partiet på 3,3 procent och det är svårt att egentligen förklara varför det går så dåligt.

– Det är ju som att någon har tagit en linjal och dragit ett streck nedåt. Den långa trenden är svårförklarlig. Det har varit olika ledarskap, man har suttit i regeringen, man har varit i opposition, man har ingått januariavtalet, säger Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

(Artikeln fortsätter efter grafiken)

 

Liberalernas taktik för att vända uppåt igen är att fortsätta komma med politiska förslag.

– Det finns flera olika skäl till att vi befinner oss där vi gör just nu. Men det finns bara en lösning och det är att se till att leverera politik. Vi måste stärka skolan, vi måste se till att förorterna inte glider isär, vi måste se till att äldreboendena rustas på ett helt annat sätt än tidigare, säger Juno Blom (L), partisekreterare till Altinget.

Skolan kan vara lösningen

Men ska man tro Ekengren Oscarsson vore det klokt av partiet att återvända tydligare till skolpolitiken.

– Liberalerna har ju ett vrålstarkt sakfrågeägarskap historiskt när det gäller skola och utbildning. Småpartier har inte råd att slarva med att underhålla sina partiprofiler, säger han.

Däremot finns det ljus vid horisonten. Liberalerna är inte ogillat av särskilt många.

– Det är väldigt få som säger att de aldrig skulle tänka sig att rösta på Liberalerna. Ingen hatar dem, ingen älskar dem men alla tolererar dem, säger Ekengren Oscarsson och fortsätter:

– Liberalerna lyckas slarva bort hälften av sina väljare i varje val. Det är inget annat parti som gör det. Samtidigt lyckas man alltid locka tillbaka väljare. De är lite av ett vändkors, partisystemets Hallsberg. Men det är ingen som vet varför.

Potential

De dåliga opinionssiffrorna till trots så har Liberalerna potential att växa. Det finns en möjlighet för partiet att hämta liberala röster från Centerpartiet, storstadsliberaler från Moderaterna och skolvurmande socialdemokrater.

– Även om det har minskat över tid finns det ett folkpartikapital. Jag tror att det var en jättemiss att byta namn, säger Ekengren Oscarsson.

Och om inte det räcker med egna röster så kan stödröster också hjälpa partiet att hänga kvar i riksdagen efter 2022.

– Svenska väljare är väldigt vana vid att stödrösta på partier som ligger illa till. Jag tror inte att de behöver vara så jätteoroliga så länge de inte rör sig ner mot 2 procent eller 1,5 procent. Då kommer de väl antagligen göra något dramatiskt, typ hoppa av januariavtalet.

Nämnda personer

Henrik Ekengren Oscarsson

Professor i statsvetenskap och ledare Svenska valforskningsprogrammet
Doktor i statsvetenskap (Göteborgs uni. 1998)

Juno Blom

Riksdagsledamot (L), rättspolitisk talesperson och i barnrättsfrågor

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00