Analys av 
Johanna Alskog

Analys: Mer pengar ger oss inte fler nattåg till Europa

ANALYS. Regeringen kan lova hur många nya budgetmiljoner som helst till nattåg ut på kontinenten, så länge Tyskland säger nej kan inga tåg börja rulla.

Köln, Tyskland.
Köln, Tyskland.Foto: Pixabay
Johanna Alskog

I förra veckan gick januaripartierna ut med en tidig höstbudgetnyhet om ännu en förlängning och därtill en utökning av nattågssatsningen.

– Det här är klimatpolitik ut i fingerspetsarna, sade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TT.

Stor sten på rälsen

På vilket sätt det är klimatpolitik ut i fingerspetsarna är upp till regeringen att förklara, mer intressant är för det första att ännu har inga upphandlade svenska nattåg börjat rulla ut i Europa, för det andra så spelar det ingen roll hur många miljoner som regeringen och samarbetspartierna kommer överens om att lägga på drömmen om nattåg. Den stora stenbumlingen på rälsen ligger där den ligger: Tyskland.

Tyskland säger nämligen av principiella skäl tvärnej till att att låta upphandlad trafik använda järnvägsnätet. Och Tyskland är svårt att undvika för den som vill köra tåg från södra Sverige till kontinenten, "i så fall måste man använda helikopter" säger C:s trafikpolitiska talesperson Anders Åkesson skämtsamt till Altinget.

Fakta
Budgetlöftet
Regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna har enats om att satsa 300 miljoner kronor extra på nattåg till utlandet i höstbudgeten. Hur pengarna ska fördelas under perioden 2021-2023 ska regeringen återkomma till.
Den pågående nattågssatsningen inleddes år 2019 löper till och med år 2022, med ett årligt anslag på 50 miljoner kronor. År 2019 gjorde Trafikverket inte av med något av anslaget.
Källa: Regeringen och Trafikverkets årsredovisning

Läs hela analysen, om vad som verkligen skulle kunna väcka hopp hos den som väntar på nattåg ut i Europa, på Altinget Miljö&Energi. Teckna provabonnemang här.

 

All långväga trafik ska enligt Tysklands ministerium drivas på kommersiella villkor, utan subventioner.

ur Trafikverkets rapport om nattåg till regeringen

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00