Missnöje med regeringens hantering av snöskoterfrågan

TERRÄNGKÖRNING. Missnöjet är stort över hur regeringen låter bli att hantera frågan om reglering av snöskoterkörning. Fyra stora skogsbolag, fem organisationer för turism, friluftsliv, lantbruk och miljö samt Samernas riksförbund uppmanar regeringen att våga skapa ett tydligt regelverk för snöskoterkörning på annans mark.

Frustrationen kring frågan om reglering av snöskoterkörning har fått en bred samling av företag och organisationer att gå samman: Holmen skog, Stora enso, Sveaskog, Norra skog, Svenska samernas riksförbund, Svenskt friluftsliv, Naturturismföretagen, Naturskyddsföreningen, Föreningen för skogens mångbruk, Jordägareförbundet och Lantbrukarnas riksförbund.

Politiskt känslig

De elva aktörerna vill att terrängkörningslagen kompletteras med skrivningar om att snöskoterkörning utanför leder ska kräva fastighetsägarens medgivande, men från regeringen kommer tydliga signaler att man inte tänker gå vidare med frågan. Reglering av snöskoterkörning är politiskt känslig i norra Sverige.

– Det finns en rädsla för att vi vill stoppa skoteråkningen, men det vi vill är att styra den. Vi vill inte ha något stopp, utan ordning och reda, säger Björn Galant som är äganderättsexpert på LRF.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi med kommentarer från bland andra Naturvårdsverket, Sveaskog och riksdagsledamoten Isak From (S). Teckna gratis provabonnemang här.

 

 

 

Forrige artikel Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (3 juni) Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (3 juni) Næste artikel Professor: Fel av Folkhälsomyndigheten att göra 70-åringar till riskgrupp Professor: Fel av Folkhälsomyndigheten att göra 70-åringar till riskgrupp