Lobbyister har passerkort till riksdagen

TILLGÅNG. Över 800 tidigare riksdagsledamöter har fortfarande passerkort till riksdagen. Ett antal av dessa är i dag verksamma som lobbyister. Riksdagen har satt vissa begränsningar, men antalet har ändå ökat på senare år.

Redan för ett par år sedan uppmärksammade DN i en artikel att flera tidigare riksdagsledamöter har passerkort till riksdagen på livstid, så kallade "veterankort".

Trots att vissa förändringar har gjorts i syfte att minska antalet veterankort har antalet ökat. När DN tittade på det år 2018 hade 762 tidigare ledamöter tillgång. Altinget har begärt ut nya listor – i dag är siffran uppe i 811 ledamöter.

Har du någon gång varit riksdagsledamot kan du få tillgång till riksdagen på livstid. Några har kortet trots superkort riksdagskarriär.

Christoffer Dulny, grundare av Nordisk alternativhöger, satt exempelvis bara en dag i riksdagen år 2014 (för SD). Tidigare S-ministern Björn Rosengrens, i dag ordförande för affärs- och varumärkesutvecklingsbyrån Priority, riksdagskarriär varade en vecka 2002. Maria Borelius (M), som bara var handelsminister i åtta dagar, var riksdagsledamot i fyra dagar.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. I artikeln finns en lista med namnen på de som har veterankortet. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (19 maj) Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (19 maj) Næste artikel Överblick: Kina ny storägare i flygbolag och det blåser upp till försvarsstrid Överblick: Kina ny storägare i flygbolag och det blåser upp till försvarsstrid
SSU: Fel att beskatta sexarbete

SSU: Fel att beskatta sexarbete

SLUTREPLIK. Det finns inget annat yrke där forskning visar på att en majoritet utsätts för sexuellt våld i tjänst. Därför vill SSU inte låta sexarbete beskattas, som Cuf och Luf vill. Det skriver Philip Botström och Josefine Helleday, SSU.