Lobbyister har passerkort till riksdagen

TILLGÅNG. Över 800 tidigare riksdagsledamöter har fortfarande passerkort till riksdagen. Ett antal av dessa är i dag verksamma som lobbyister. Riksdagen har satt vissa begränsningar, men antalet har ändå ökat på senare år.

Foto: Hedda Jakobsson/Altinget
Johan Manell

Redan för ett par år sedan uppmärksammade DN i en artikel att flera tidigare riksdagsledamöter har passerkort till riksdagen på livstid, så kallade "veterankort".

Trots att vissa förändringar har gjorts i syfte att minska antalet veterankort har antalet ökat. När DN tittade på det år 2018 hade 762 tidigare ledamöter tillgång. Altinget har begärt ut nya listor – i dag är siffran uppe i 811 ledamöter.

Har du någon gång varit riksdagsledamot kan du få tillgång till riksdagen på livstid. Några har kortet trots superkort riksdagskarriär.

Christoffer Dulny, grundare av Nordisk alternativhöger, satt exempelvis bara en dag i riksdagen år 2014 (för SD). Tidigare S-ministern Björn Rosengrens, i dag ordförande för affärs- och varumärkesutvecklingsbyrån Priority, riksdagskarriär varade en vecka 2002. Maria Borelius (M), som bara var handelsminister i åtta dagar, var riksdagsledamot i fyra dagar.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. I artikeln finns en lista med namnen på de som har veterankortet. Teckna gratis provabonnemang här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00