Lobbyister har passerkort till riksdagen

TILLGÅNG. Över 800 tidigare riksdagsledamöter har fortfarande passerkort till riksdagen. Ett antal av dessa är i dag verksamma som lobbyister. Riksdagen har satt vissa begränsningar, men antalet har ändå ökat på senare år.

Redan för ett par år sedan uppmärksammade DN i en artikel att flera tidigare riksdagsledamöter har passerkort till riksdagen på livstid, så kallade "veterankort".

Trots att vissa förändringar har gjorts i syfte att minska antalet veterankort har antalet ökat. När DN tittade på det år 2018 hade 762 tidigare ledamöter tillgång. Altinget har begärt ut nya listor – i dag är siffran uppe i 811 ledamöter.

Har du någon gång varit riksdagsledamot kan du få tillgång till riksdagen på livstid. Några har kortet trots superkort riksdagskarriär.

Christoffer Dulny, grundare av Nordisk alternativhöger, satt exempelvis bara en dag i riksdagen år 2014 (för SD). Tidigare S-ministern Björn Rosengrens, i dag ordförande för affärs- och varumärkesutvecklingsbyrån Priority, riksdagskarriär varade en vecka 2002. Maria Borelius (M), som bara var handelsminister i åtta dagar, var riksdagsledamot i fyra dagar.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. I artikeln finns en lista med namnen på de som har veterankortet. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (19 maj) Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (19 maj) Næste artikel Överblick: Kina ny storägare i flygbolag och det blåser upp till försvarsstrid Överblick: Kina ny storägare i flygbolag och det blåser upp till försvarsstrid
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!