Ekström om Åstrands utredning – ska tillsätta utredning

LIKVÄRDIGHET. Flera av förslagen från Björn Åstrands likvärdighetsutredning arbetar redan Regeringskansliet med, uppger utbildningsministern. Och utredningen om statlig huvudman är nu på gång.

Björn Åstrand och utbildningsminister Anna Ekström (S) vid presentationen av utredningen.
Björn Åstrand och utbildningsminister Anna Ekström (S) vid presentationen av utredningen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Josefin Lingström

Björn Åstrand presenterade sin utredning om ökad likvärdighet i skolan under måndagen. Bland annat föreslår han att riktade statsbidrag ska slås ihop till ett större bidrag.

Men utbildningsminister Anna Ekström (S) vill inte kommentera om man kommer införa bidraget redan i år för att underlätta för huvudmännen.

– Jag kan inte svara på den typen av frågor. Det här förslaget ska nu ut på remiss, också den del som handlar om finansieringen av skolan. Så jag vill avvakta remissopinionen innan jag sätter ner foten i den frågan, säger hon till Altinget.

Har ni några planer på att lätta på kraven för riktade statsbidrag på grund av coronaepidemin som nu råder?

– Vi kommer att fortsätta att lämna förslag när det gäller hur skolan ska kunna hantera coronakrisen. Jag kan inte ge några besked i dag om vilka förslag det kommer att vara, svarar Anna Ekström.

Läs om vilken utredning som ska tillsättas i artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00