Trafikverket vill ha nya nattåg för miljarder

TÅGTRAFIK. Trafikverket vill byta ut hela sin flotta med nattåg. Det är en investering på miljarder och myndigheten begär utökade låneramar från regeringen.

Kiruna är en av stationerna på nattågssträckan Stockholm-Narvik. Trafikverket hoppas regeringen ger grönt ljus i höstbudgeten till att skaffa nya vagnar och lok.
Kiruna är en av stationerna på nattågssträckan Stockholm-Narvik. Trafikverket hoppas regeringen ger grönt ljus i höstbudgeten till att skaffa nya vagnar och lok.Foto: Karin Wesslén/TT
Johanna Alskog

Trafikverket har i dag upphandlad nattågstrafik på två sträckor: Stockholm-Narvik och Stockholm-Duved.

Nattågen på sträckan Stockholm-Narvik hör till Trafikverkets egen fordonsflotta: Tolv lok och 76 vagnar. Men, konstaterar myndigheten i sitt budgetunderlag för 2021-2023 till regeringen, flottan är sliten. Merparten av vagnarna är över 30 år.

Köpa eller leasa?

Nu vill Trafikverket att regeringen ger myndigheten utökade låneramar i 2021 års statsbudget för att skaffa nya vagnar och lok. Totalt begär myndigheten ekonomiskt utrymme på 3,7 miljarder kronor. Om det skulle bli fråga om leasingavtal eller ett direkt köp, det är alldeles för tidigt att säga, enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

– Ska man äga, ska man leasa och vilka tåg ska man ha? Det är många frågor, säger han till Altinget.

I likhet med vagnarna har loken snart uppnått sin tekniska livslängd och en nyanskaffning bedöms vara ett bättre alternativ. 

ur Trafikverkets budgetunderlag till regeringen

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi.

 

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00