Gd om digital skolinspektion: "Kan inte räkna med samma kvalitet"

TILLSYN. Det står nu klart att Skolinspektionen ska börja göra inspektioner av skolor på distans. Men det väntas inte bli samma kvalitet. Det finns även en risk att fler anmälningar av huvudmän kommer börja trilla in nu.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Josefin Lingström
Helén Ängmo, gd för Skolinspektionen.
Helén Ängmo, gd för Skolinspektionen. Foto: Frida Rönnholm

Skolinspektionen gör inga platsbesök på några skolor tills vidare, detta på grund av smittspridningen av coronaviruset. Nu ska myndigheten göra inspektioner på distans under april och maj.

– Det ska komma igång efter påsk. Vi kommer att göra en mindre grupp som vi intervjuar nästa vecka för att pröva oss fram hur vi ska gå tillväga, säger myndighetens gd, Helén Ängmo, till Altinget.

Inte samma kvalitet

Men inspektionen blir till viss del begränsad när vissa delar av inspektionen inte går att genomföra på distans, förklarar Helén Ängmo.

– Det blir bättre kvalitet om vi kan vara på plats. Men det här är en extraordinär situation. Man kan inte räkna med att det blir samma kvalitet i inspektionerna nu.

Vi tittar mer på skolor där det är känt sedan tidigare att det varit låg kvalitet i utbildningen och att vi kan bidra till att säkerställa kvaliteten där under denna period.

Helén Ängmo
Gd för Skolinspektionen

Läs mer om varför anmälningar till myndigheterna riskerar öka nu i hela artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.

Nämnda personer

Helén Ängmo

Generaldirektör Skolinspektionen
Fil. mag i statsvetenskap (Linköpings uni., 1989)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00