Analys av 
Josefin Lingström

"Inte långt tills vi har nästa it-skandal"

ANALYS. Utifrån Säkerhetspolisens och MSB:s bedömningar är myndigheternas it-säkerhet riskabelt dålig. Det utgör ett hot mot Sverige när information kan komma i fel händer eller orsaka stora störningar i samhällsviktig verksamhet.

Bild från 2017. ÖB Micael Bydén, statsminister Stefan Löfven (S) och Transportstyrelsens efterträdande gd Jonas Bjelfvenstam vid en pressträff med anledning av Transportstyrelsens it-affär.
Bild från 2017. ÖB Micael Bydén, statsminister Stefan Löfven (S) och Transportstyrelsens efterträdande gd Jonas Bjelfvenstam vid en pressträff med anledning av Transportstyrelsens it-affär.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Josefin Lingström

Säpo konstaterar nu att riskerna för störningar i samhällsviktiga verksamheter ökar. Det beror på att en bred digitalisering genomförs i Sverige, samtidigt som det fortsatt är stora brister i it-säkerheten.

Det blir inte en muntrare läsning när man sedan slår upp MSB-rapporten om it-incidenter vid myndigheter under förra året.

Under förra året kom 296 rapporter om allvarliga it-incidenter. Enligt MSB är det för få myndigheter som rapporterar it-incidenter, antalet rapporterade incidenter borde vara fler.

Kompetensen saknas

MSB pekar på att det finns en tydlig kompetensbrist vid svenska myndigheter. Samtidigt åldras it-miljöerna ute på svenska myndigheter, och det är inte med värdighet.

Läs mer om it-säkerheten vid svenska myndigheter i analysen på Altinget Säkerhet. Teckna gratis provabonnemang här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00