Var är avgångskraven på Kristersson?

ANALYS. Socialdemokraterna har historiskt dåligt opinionsstöd. Därför hörs krav om Stefan Löfvens avgång. Men läget hos M är precis lika allvarligt. Partiet håller sakta men säkert på att tappa greppet om ledartröjan till höger.

I januari 2012 avgick Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt efter, vad man då kallade, usla opinionssiffror. Stödet för Juholt i Sifos mätning i januari 2012 var 24,6 procent. Nu, sju år senare, får S ännu sämre siffror (23,6 procent i senaste sifomätningen). Det är därför naturligt att det har börjat surra i S-leden om att det kanske är dags för Stefan Löfven att lämna över som partiledare.

Det som är lite märkligare är att inga liknande krav hörs om Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Trots att även M går kräftgång i opinionen.

Näst sämst på 40 år

När Löfven har halkat ned på Juholtnivåer har samtidigt Moderaternas väljarstöd nära halverats under samma period.

Ulf Kristersson har haft sämre opinionssiffror än sin föregångare Anna Kinberg Batra. Han är opinionsmässigt, efter Bo Lundgren, den sämsta moderata partiledaren på 40 år. Ändå kommer inga avgångskrav.

Läs hela analysen på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Analys: Kaos i Iowa är ett dåligt tecken för USA:s demokrati Analys: Kaos i Iowa är ett dåligt tecken för USA:s demokrati Næste artikel Krisen kan kosta Miljöpartiet riksdagsplatserna Krisen kan kosta Miljöpartiet riksdagsplatserna
Dyrare hämtkaffe med ny take away-skatt

Dyrare hämtkaffe med ny take away-skatt

ENGÅNGSSKATT. För att minska nedskräpningen ska en kaffe i engångsmugg bli fem kronor dyrare och en förpackning för livsmedel sju kronor dyrare, enligt ett nytt skatteförslag. Men näringslivets representant i utredningens expertgrupp, skattejuristen Robert Lönn, anser att ett pantsystem vore bättre.