Räddningstjänstens giftiga arbetsmiljö: "Cancer den vanligaste dödsorsaken"  

ARBETSMILJÖ. I år ska Arbetsmiljöverket (AV) inspektera räddningstjänstens arbetsmiljö. Arbetsplatsolyckor och psykisk påfrestning är ett viktigt område, enligt Elin Löfström-Engdahl, AV. Men Brandfacket vill se fokus på den stora risken för cancer. 

Under 2020 ska AV göra 35 inspektioner på brandstationer runtom i landet.

Olycksdrabbad bransch

– Det finns en dubbelt så stor risk att drabbas av en olycka som leder till sjukfrånvaro om man jobbar inom räddningstjänsten, jämfört med snitten över alla branscher, säger arbetsmiljöinspektör Elin Löfström-Engdahl, AV, till Altinget.

Hög cancerrisk

Förutom riskerna med brandrök och explosioner är den psykiska påfrestningen stor med hantering av självmord, bränder och olyckor.

Men det finns andra risker det talas tystare om.

– Cancerproblematiken är allvarlig. Gifter från röken kan sätta sig i fettrika organ och leder till olika cancerformer, säger Brandfackets ordförande Peter Berg till Altinget.

Läs hela artikeln på Altinget Arbetsmarknad. Teckna gratis provabonnemang här

Forrige artikel Sverige rankas högst på miljölistan Sverige rankas högst på miljölistan Næste artikel Rekordmånga identifierar sig som sverigedemokrater Rekordmånga identifierar sig som sverigedemokrater
Bolunds pressekreterare till DNB

Bolunds pressekreterare till DNB

JOBBYTE. Martin Kling värvas från finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till DNB Sverige som kommunikationsrådgivare.

Luf: Regeringen myglar igenom förslag

Luf: Regeringen myglar igenom förslag

DEBATT. Ett nytt lagförslag har tagits fram som ska göra det lättare att stoppa och kontrollera människor som polisen misstänker inte får vistas i Sverige. Risken är att den som har en annan hudfärg än vit känner sig utpekad och ovälkommen i samhället, skriver Luf.