Tidigare miljöminister vill efterträda Merkel

NAMN. De tyska kristdemokraterna (CDU) ska välja en ny partiledare. Personen blir med största sannolikhet också partiets kandidat att efterträda Angela Merkel som kansler. Den tidigare miljöministern Norbert Röttgen är först ut att meddela sin kandidatur.

Det stormar i tysk politik. Efter att CDU på regional nivå röstat på samma kandidat som högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) till regeringschef i delstaten Thüringen meddelade CDU:s partiledare Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) att hon inte ställer upp som kandidat att efterträda Angela Merkel som kansler.

AKK vill också avgå som partiledare. Nu har en första kandidat till det jobbet presenterat sig.

Tidigare miljöminister

Norbert Röttgen var miljöminister i den tyska regeringen 2009-12. 2012 försökte han bli regeringschef i delstaten Nordrhein-Westfalen men förlorade valet och sparkades därför ur den nationella regeringen av Merkel.

Sedan 2014 är han ordförande i den tyska förbundsdagens utrikesutskott. Han sägs vara en mittenkandidat som tidigare har velat föra CDU mot ett samarbete med de gröna i parlamentet.

Fler kandidater

Tre andra namn nämns flitigt i diskussionerna om vem som ska ta över efter AKK. Även om ingen ännu har meddelat sin kandidatur.

Två av dessa, den tidigare gruppledaren i parlamentet Friedrich Merz och hälsoministern Jens Spahn, ställde upp mot AKK när hon valdes 2018 men förlorade. Båda anses tillhöra den konservativa falangen inom partiet och har bland annat förespråkat en tuffare asylpolitik.

Samtidigt har partiets vice ordförande, regeringschefen i Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet seglat upp som en av favoriterna. Laschet är känd för att redan under 1990-talet fört samtal med gröna parlamentariker.

Tyska tidningar spår att Laschet skulle kunna vara en kandidat för att leda samarbete med de gröna i parlamentet. De gröna är i opinionsmätningar näst största parti i Tyskland och CDU kommer troligtvis, med det nuvarande opinionsläget, behöva de gröna för att kunna bilda en regering som inte tar stöd av AFD.

Forrige artikel Utsatta barn omhändertas utan vetenskapliga metoder Utsatta barn omhändertas utan vetenskapliga metoder Næste artikel Överblick: M, KD och V pressar regeringen och allvarlig risk för terror Överblick: M, KD och V pressar regeringen och allvarlig risk för terror
Forskare: Tio initiativ för en uthållig sjukvård och äldreomsorg

Forskare: Tio initiativ för en uthållig sjukvård och äldreomsorg

DEBATT. En sviktande äldrevård kan rasera förtroendet för Sveriges välfärdsmodell. Nu krävs reella reformer inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen. Det skriver professor Lars L Gustafsson och universitetslektor Ingvar Krakau, Karolinska Institutet.

Regionråd (SD):

Regionråd (SD): "Offrat människoliv för att rädda ekonomin"

DEBATT. De äldre ska inte användas som brickor i ett ekonomiskt experiment av regeringen. Testning av nyinflyttade på boenden borde ha införts tidigare och personal borde ha använt korrekt skyddsutrustning, skriver regionråd Håkan Lösnitz (SD).