Petroleumbranschen vill ha uppdaterad beredskap för drivmedel

BEREDSKAP. Petroleum- och biodrivmedelsbranschen lovar att bli klimatneutral senast år 2045, men kräver att politiken levererar en nationell klimatanpassad plan för beredskap och drivmedelshantering. Från Energimyndigheten lyder budskapet att det arbetet redan är i full gång.

I veckan presenterade petroleum- och drivmedelsbranschen sin färdplan för att bli klimatneutral till år 2045, under regeringens initiativ Fossilfritt Sverige.

Men omställningen mot klimatneutralitet ökar behovet av en nationell plan för beredskap och drivmedelshantering, enligt branschen som vill få tydligare riktlinjer för sin roll i totalförsvaret. Den ökande andelen el och förnybara drivmedel inom transportsektorn förändrar förutsättningarna för beredskapslagringen av olja och drivmedel, enligt branschen.

Energimyndigheten är på bollen

Det här är dock frågor som Energimyndigheten redan har under lupp. Det säger Anders Wallinder, chef för Enheten för utsläppshandel och drivmedel vid myndigheten.
 
– Vi ser också ett sådant behov och vi har påbörjat ett arbete med en plan för drivmedelsberedskap. En del av arbetet är att titta på lagen om beredskapslagring av olja och hur effektiv den är, säger han till Altinget.

Läs hela artikeln på Altinget Säkerhet. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: Trump frias och nazister lockar barn via spelchattar Överblick: Trump frias och nazister lockar barn via spelchattar Næste artikel Överblick: Sjöstedt kallar Åkesson för hycklare och Ylva Johansson i riksdagen Överblick: Sjöstedt kallar Åkesson för hycklare och Ylva Johansson i riksdagen
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!