Petroleumbranschen vill ha uppdaterad beredskap för drivmedel

BEREDSKAP. Petroleum- och biodrivmedelsbranschen lovar att bli klimatneutral senast år 2045, men kräver att politiken levererar en nationell klimatanpassad plan för beredskap och drivmedelshantering. Från Energimyndigheten lyder budskapet att det arbetet redan är i full gång.

Omställning. Försvarets och samhällsviktiga funktioners framtida behov av drivmedel måste utredas, anser petroleum- och biodrivmedelsbranschen.
Omställning. Försvarets och samhällsviktiga funktioners framtida behov av drivmedel måste utredas, anser petroleum- och biodrivmedelsbranschen.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Johanna Alskog

I veckan presenterade petroleum- och drivmedelsbranschen sin färdplan för att bli klimatneutral till år 2045, under regeringens initiativ Fossilfritt Sverige.

Men omställningen mot klimatneutralitet ökar behovet av en nationell plan för beredskap och drivmedelshantering, enligt branschen som vill få tydligare riktlinjer för sin roll i totalförsvaret. Den ökande andelen el och förnybara drivmedel inom transportsektorn förändrar förutsättningarna för beredskapslagringen av olja och drivmedel, enligt branschen.

Energimyndigheten är på bollen

Det här är dock frågor som Energimyndigheten redan har under lupp. Det säger Anders Wallinder, chef för Enheten för utsläppshandel och drivmedel vid myndigheten.
 
– Vi ser också ett sådant behov och vi har påbörjat ett arbete med en plan för drivmedelsberedskap. En del av arbetet är att titta på lagen om beredskapslagring av olja och hur effektiv den är, säger han till Altinget.

Läs hela artikeln på Altinget Säkerhet. Teckna gratis provabonnemang här.

Nämnda personer

Lorentz Tovatt

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00