Petroleumbranschen vill ha uppdaterad beredskap för drivmedel

BEREDSKAP. Petroleum- och biodrivmedelsbranschen lovar att bli klimatneutral senast år 2045, men kräver att politiken levererar en nationell klimatanpassad plan för beredskap och drivmedelshantering. Från Energimyndigheten lyder budskapet att det arbetet redan är i full gång.

Omställning. Försvarets och samhällsviktiga funktioners framtida behov av drivmedel måste utredas, anser petroleum- och biodrivmedelsbranschen.
Omställning. Försvarets och samhällsviktiga funktioners framtida behov av drivmedel måste utredas, anser petroleum- och biodrivmedelsbranschen.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Johanna Alskog
Fakta
En nationell plan för beredskap och drivmedelshantering - det här behövs enligt branschen

Regeringen bör ta fram en nationell plan för drivmedelsförsörjning, både genom inhemsk produktion samt import, lagring och logistik för att säkerställa och planera behov och kvantiteter i framtiden – både för civilsamhället och försvaret.

Många tusen reservkraftsanläggningar finns för elproduktion vid  sjukhus, serverhallar, djurstallar med mera. Biodrivmedel har andra förutsättningar för att kunna lagras än fossila. Här krävs informationsarbete.

Öka anslagen till forskning kring klimatneutrala lösningar som nyttjar befintlig infrastruktur i form av depåer, logistik och marknadsplatser.

Försvarets och samhällsviktiga funktioners framtida behov av drivmedel (kvantitet, kvalitet och distribution) måste utredas, och tydliga riktlinjer måste utarbetas i samarbete med branschen. 

Källa: Petroleum- och biodrivmedelsbranschens rapport Färdplan för klimatneutral konkurrenskraft


I början av veckan presenterade petroleum- och drivmedelsbranschen sin färdplan för att bli klimatneutral till år 2045. Färdplanen är en av många branschplaner för klimatarbete som har arbetats fram under

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00