Kritik mot riksdagens ledighetsregler

AVSLAG. Riksdagsledamoten Paula Bieler (SD) ska gifta sig, men riksdagen säger nej till ledighet för smekmånad. Det egna partiet är emot ledigheten men hon får stöd av två miljöpartister.

Paula Bieler (SD) fick nej på en ledighetsansökan för att åka på bröllopsresa. Hon ville avstå arvodet och få in en ersättare.

– Det här är en milstolpe i livet där jag vet att jag inte kommer att vara tillgänglig som riksdagsledamot oavsett vad som händer. Då menar jag att det enda respektfulla är att jag är ledig, säger Paula Bieler till Altinget.

Bieler kommer att åka ändå. Det gör att riksdagen blir en ledamot kort under perioden.

Stöd från oväntat håll

Praxis för ledighet är strikt, vilket går emot tidigare utredningar som förespråkat en liberal praxis.

Stödet för att avslå ledigheten var stort. Bara fyra ledamöter röstade för. Bland dem fanns miljöpartisterna Rebecka LeMoine och Rasmus Ling.

Läs hela artikeln med kommentarer från Riksdagsförvaltningen och Rasmus Ling på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis provabonnemang här.

 

Forrige artikel Överblick: Sameby vann mot staten och syrligheter mot Thunberg i Davos Överblick: Sameby vann mot staten och syrligheter mot Thunberg i Davos Næste artikel Jakten på leverantörsavtal hos AF har börjat Jakten på leverantörsavtal hos AF har börjat
Så vill ungdomsförbunden häva arbetslöshet bland unga

Så vill ungdomsförbunden häva arbetslöshet bland unga

ENKÄT. Den rekordhöga ungdomsarbetslösheten kan skapa en förlorad generation unga, mer utanförskap och psykisk ohälsa, enligt partiernas ungdomsförbund. Altinget frågade dem vad som behövs för att minska ungdomsarbetslösheten.