Här är miljöstriderna som väntar efter Ringhals

MILJÖSTRIDER. SD, M, KD och L:s försök att stoppa avvecklingen av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 misslyckades och striden är över för den här gången. Men lugnet lär inte vara länge, några rejäla miljöpolitiska fältslag väntar under året som kommer.

Det räckte inte med stöd från M, KD och L. SD:s försök att stoppa Vattenfalls förtida avveckling av Ringhals 1 och 2 föll i riksdagen på onsdagseftermiddagen, med en enda rösts marginal.

Regeringen klarade riksdagsstriden om Ringhals med ett nödrop. Men nya miljöpolitiskt svåra frågor väntar under året som kommer:

Flygplatsen

Ett exempel är utbyggnaden av Arlanda, en fråga där regeringen verkligen inte har förmått att upprätthålla en lycklig fasad utåt. Det är svårt att sia om hur regeringen kommer att hitta en väg framåt, men oppositionen lär göra sitt för att pressa på.

Gruvan

En annan fråga som regeringen har skjutit framför sig så länge att det i sig är politiskt besvärande, är Kallak. Det vill säga gruvbolaget Beowulf Minings ansökan om att få bryta järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk. Här står striden mellan hotade natur- och kulturvärden i världsarvet Laponia och löften om tillväxt och jobb i glesbygd. Det ena avgörande för MP, det andra avgörande för S.

Läs hela artikeln med Altingets lista över de miljöpolitiska striderna som väntar på Altinget Miljö och energi, teckna provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun Næste artikel Genomgång: Stora skillnader i väntetider för barnlösa Genomgång: Stora skillnader i väntetider för barnlösa
Europas makthavare är historiskt unga

Europas makthavare är historiskt unga

FÖRDJUPNING. Parallellt med att genomsnittsåldern för politiska makthavare stiger globalt blir de i Europa bara yngre och yngre. Det innebär att Europa kan komma att styras mer visionärt och mindre utifrån gamla ideologier.

Femmis: Inför en nationell spermiebank

Femmis: Inför en nationell spermiebank

DEBATT. I vissa regioner uppgår köerna för spermiedonation till ett eller flera år. Socialstyrelsen bör ta ansvar och införa en nationell könscellsbank, skriver Erika Kindblad från Femmis.