Här är miljöstriderna som väntar efter Ringhals

MILJÖSTRIDER. SD, M, KD och L:s försök att stoppa avvecklingen av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 misslyckades och striden är över för den här gången. Men lugnet lär inte vara länge, några rejäla miljöpolitiska fältslag väntar under året som kommer.

Striden om Ringhals kommer inte vara den enda stora bataljen inom miljö- och klimatpolitiken i år.
Striden om Ringhals kommer inte vara den enda stora bataljen inom miljö- och klimatpolitiken i år.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Johanna Alskog

Det räckte inte med stöd från M, KD och L. SD:s försök att stoppa Vattenfalls förtida avveckling av Ringhals 1 och 2 föll i riksdagen på onsdagseftermiddagen, med en enda rösts marginal.

Regeringen klarade riksdagsstriden om Ringhals med ett nödrop. Men nya miljöpolitiskt svåra frågor väntar under året som kommer:

Flygplatsen

Ett exempel är utbyggnaden av Arlanda, en fråga där regeringen verkligen inte har förmått att upprätthålla en lycklig fasad utåt. Det är svårt att sia om hur regeringen kommer att hitta en väg framåt, men oppositionen lär göra sitt för att pressa på.

Gruvan

En annan fråga som regeringen har skjutit framför sig så länge att det i sig är politiskt besvärande, är Kallak. Det vill säga gruvbolaget Beowulf Minings ansökan om att få bryta järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk. Här står striden mellan hotade natur- och kulturvärden i världsarvet Laponia och löften om tillväxt och jobb i glesbygd. Det ena avgörande för MP, det andra avgörande för S.

Läs hela artikeln med Altingets lista över de miljöpolitiska striderna som väntar på Altinget Miljö och energi, teckna provabonnemang här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00