Här är miljöstriderna som väntar efter Ringhals

MILJÖSTRIDER. SD, M, KD och L:s försök att stoppa avvecklingen av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 misslyckades och striden är över för den här gången. Men lugnet lär inte vara länge, några rejäla miljöpolitiska fältslag väntar under året som kommer.

Det räckte inte med stöd från Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Sverigedemokraternas försök att stoppa Vattenfalls förtida avveckling av Ringhals 1 och 2 föll i riksdagen på onsdagseftermiddagen, med en enda rösts marginal.

"Riksdagen har just röstat för att inte lägga sig i saker som marknaden ska sköta. Nu hoppas jag att vi kan återgå till att diskutera de verkliga problem med bland annat kapacitet i elnäten och långa tillståndsprocesser som på riktigt plågar elsystemet." skrev C:s klimat- och energipolitiska talesperson Rickard Nordin på twitter efteråt.

Riksdagsstriden om Ringhals blossade upp hastigt och regeringen klarade sig ur den med ett nödrop. Men nya utmaningar, det vill säga politiska problem, väntar. Det är flera miljöpolitiskt stora och svåra frågor som tornar upp sig för S+MP-regeringen under året. I de allra flesta fallen handlar det för regeringen inte bara om att hantera oppositions- och samarbetspartierna, utan minst lika mycket om att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska klara av att komma överens.

Login