Här är miljöstriderna som väntar efter Ringhals

MILJÖSTRIDER. SD, M, KD och L:s försök att stoppa avvecklingen av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 misslyckades och striden är över för den här gången. Men lugnet lär inte vara länge, några rejäla miljöpolitiska fältslag väntar under året som kommer.

Striden om Ringhals kommer inte vara den enda stora bataljen inom miljö- och klimatpolitiken i år.
Striden om Ringhals kommer inte vara den enda stora bataljen inom miljö- och klimatpolitiken i år.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Johanna Alskog
Fakta
De stora miljöstriderna inom EU

I väntan på långtidsbudgeten
Hur många sektorer ska undantas från att ha möjlighet att söka medel ur EU:s fondkaka? EU-Parlamentet har sagt nej till all form av offentligt stöd för produktion, hantering, transport, distribution och lagring av fossila bränslen. Men lagstiftarna har inte kunnat sätta sig ner i avslutande trilogsamtal med ministerrådet, då man inväntar en överenskommelse mellan statscheferna för hur långtidsbudgeten MFF ska fördela kakan.

Hur mycket ska jordbruket ställa om?
EU-parlamentets jordbruks- och miljöutskott har fortsatt inte kunnat enas kring kompromisstexterna för hur unionens jordbruksstödspolitik ska se ut under de kommande sju åren. Planen är för tillfället att dessa ska läggas fram i slutet av april, och det är just delarna om hur miljöstyrningen av systemet ska se ut som är knäckfrågan.
De avslutande trepartssamtalen kan dröja ytterligare, i och med att ministerrådet inte heller ser ut att närma sig en kompromiss i frågan. I bakgrunden skymtar också här långtidsbudgetförhandlingarna som en bidragande faktor till förseningarna.

Det räckte inte med stöd från Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Sverigedemokraternas försök att stoppa Vattenfalls förtida avveckling av Ringhals 1 och 2 föll i riksdagen på onsdagseftermiddagen, med en enda

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00