Skolpolitiken på partistämmorna: Dött lopp fram till 2022

KOMMENTAR. Flera nya förslag har röstats genom under de senaste partistämmorna. Men den stora skrällen är att Moderaterna nu kan ta över ledartröjan innan nästa val.

Under hösten har fem riksdagspartier haft sina partikongresser, partiernas högst beslutande organ. När kongresshallarna nu stängt kan man ana att skolpolitiken börjat trampa i ett lugnare tempo. 

M som i integration

Moderaterna antog ny utbildningspolitik på sin stämma. Det blir tydligt att nu ska skolan ska tyglas med lag och ordning. Med Kristina Axén Olin, skolpolitisk talesperson, i spetsen vill man ta över ledartröjan inom skolpolitiken.

L som i mobilfritt

På Liberalernas partikongress gjorde ett tappert försök att börja trampa i samma takt som förra partiledaren Jan Björklund gjorde i skolpolitiken. Nya förslag som partiet röstat igenom är hela skoldagar utan konfessionella inslag, mobilfritt även i omklädningsrummen och erbjud förskoleklass för särskolans målgrupp. 

Alliansens död har nog kommit ikapp Kristdemokraterna. Nu ska KD dra igång ett arbete inom skolpolitiken.

 

Här kan du fortsätta läsa om vad som röstades igenom på Moderaternas, Liberalernas, Sverigedemokraterna, Centerpartiets och Kristdemokraternas stämmor under hösten.

Forrige artikel Dags att låta regioner och kommuner bestämma själva? Dags att låta regioner och kommuner bestämma själva? Næste artikel Tufft år väntar för Löfven Tufft år väntar för Löfven
Forskare: Ingen vinner på att gigarbetare saknar skyddsnät

Forskare: Ingen vinner på att gigarbetare saknar skyddsnät

DEBATT. Det finns en skevhet i att gigarbetare förväntas betala skatt samtidigt som de inte omfattas av det sociala skyddsnätet. Det kan innebära att individer underrapporterar sina inkomster och att de tar risker, skriver Claire Ingram Bogusz och Martin Svensson.

"Inse sanningen – det finns inte plats för vargen i Sverige"

DEBATT. Med Sveriges förutsättningar finns det inte utrymme att hysa en vargpopulation i landet. Det skriver Solveig Larsson och Jens Gustafsson från Jägarnas riksförbund, som menar att resultatet av en vargetablering är en avfolkad landsbygd.