Finansministrarna stryper flödet till fossilt

COP25. EU:s gemensamma investeringsbank EIB kan stänga dörren för investeringar i fossila energislag på torsdag efter en uppmaning från unionens finansministrar.

Tidigare har ministrarna endast kunnat enas om att fasa ut stöden till kolkraft.<br>
Tidigare har ministrarna endast kunnat enas om att fasa ut stöden till kolkraft.
Foto: Peabody Energy, Inc, Wikimedia Commons
Jacob Hederos

Finansministrarna har nu för första gången enats om en skrivning där globala finansiella stödinstitut, såsom Europeiska investeringsbanken och Världsbanken, uppmanas fasa ut stöden till fossila energislag.

Därigenom tar unionen, som sammantaget är den största givaren till insatser för att bekämpa klimatkrisen, ett steg bort från att samtidigt med andra handen ge stöd till fossila energislag.

– Det vi tyckte var bra i år var att det i förra årets slutsatser stod det att man bara skulle fasa ut investeringarna i kolkraft. Nu har vi fått att man ska fasa ut investeringarna i fossila bränslen, även om det är med vissa ”om” och ”men”. Men det är en starkare formulering och ett steg i vår allmänna inriktning, även om det inte går hela vägen, säger Max Elger, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S) och Sverige representant vid mötet, till Altinget.

Skrivningen, som blir en del av unionens inspel till klimatmötet COP25 i Madrid, lyder i sin helhet att finansiella institut bör ”fasa ut finansiering till fossila projekt, speciellt de som använder fasta fossila energislag, med hänsyn tagen till den hållbara utvecklingen, och energibehoven – inklusive energisäkerheten – hos partnerländerna.”

Just den senare delen av skrivningen innebär dock enligt Reuters uppgifter, som Altinget har fått bekräftade, en öppning för att vissa gasprojekt fortsatt ska kunna få stöd. Det gäller exempelvis projekt i Ukraina och Kroatien, då man befarar att dessa projekt annars skulle bli beroende av ryskt stöd. Skrivningarna ska ha tryckts in efter påtryckningar från Ungerns representanter.
– Det var den bevekelsegrunden som blev kompromissen denna gången. Så länge vi tog ett steg i rätt riktning är vi nöjda, säger Max Elger.

Test på torsdag

Det första konkreta tillfället där uppmaningen kommer att testas är på torsdag. Då samlas styrelsen för EIB, som består av representanter från EU:s 28 medlemsländer, för att fatta beslut om sin fortsatta policy för fossila investeringar. EIB har under de senaste fem åren lånat ut 13,4 miljarder euro till fossila projekt. Förra året lånades 2,10 miljarder euro ut.

Frågan var redan uppe för behandling förra månaden, men blockerades då enligt medieuppgifter av Tyskland, Italiens och Polens representanter som fortsatt vill kunna ge pengar till fossilgasprojekt. Max Elger förväntar sig dock att det kommer att vara andra tongångar vid mötet på torsdag.

– Presumtionen är väl att när EU:s ministrar samlas och gör en överenskommelse av den här arten, så kommer det att få en effekt.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi. Teckna provprenumeration här.

Nämnda personer

Max Elger

Tidigare finansmarknadsminister (S)
Doktor i nationalekonomi (Handelshögskolan i Stockholm 2007)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget