200 nya miljoner till polisen

BUDGET. Som en försmak i vårändringsbudgeten presenterar regeringen ytterligare pengar till polisen. De 200 nya miljonerna ska användas till bland annat kroppskameror, förstärkningsvapen och för att bättre kunna utreda sexualbrott.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) presenterade de nya satsningarna på en pressträff på tisdagen.

Pengarna, som kommer att vara en del av vårändringsbudgeten, ska användas till skyddsvästar, hjälmar, förstärkningsvapen, utrustning till nationella bombskyddet, kroppsburna kameror och till resursförstärkning för sexualbrottsutredningar. Hur stor del av pengarna som ska gå till respektive del är upp till Polismyndigheten att avgöra.

Johansson tror det gör skillnad

Satsningen är ett tillägg till de 2 miljarder extra som gavs till polisen i budgetpropositionen i höstas. Och justitieministern tror att pengarna kommer att göra skillnad.

– Förstärkningsvapen, hjälmarna och skyddsvästarna är viktiga för att kunna avbryta pågående dödligt våld. Kroppsburna kameror kan behövas när du gör ett ingripande och du i efterhand behöver ha bevisning kring vad som egentligen hände. Och det tredje, sexualbrotten, där vi behöver kompetensförstärka ytterligare, säger han till Altinget.

När det gäller de kroppsburna kamerorna är målet att dessa ska ingå i grundutrustningen för alla poliser i yttre tjänst. Hur lång tid det tar innan så blir fallet kan han dock inte svara på men säger att det kan röra sig om något år.

Valfråga?

Lag och ordning har seglat upp som den viktigaste frågan för väljarna inför valet den senaste tiden. Och regeringen är långt ifrån ensamma om att vilja satsa mycket pengar på polisen. Om Moderaterna kommer till makten vill de satsa ännu mer.

Är det här en kapplöpning i vem som kan satsa mest?

– Jag ser det inte så. Jag ser det som så att här finns ett behov i den polisiära verksamheten som vi måste se till att försöka täcka. Sedan får de andra partierna göra vad de vill men vi inriktar oss på att försöka se till att det här kan fungera bättre, säger Morgan Johansson.

Vill ha 10 000 fler poliser

Socialdemokraterna har en ambition att Sverige ska ha 10 000 fler poliser år 2024. Samtidigt har en stor del lämnat yrket. Morgan Johansson tror att det nya löneavtalet för poliser i kombination med de 2 miljarder extra som presenterades redan i höstas kommer att hjälpa mot det problemet. Och att även de extra 200 miljonerna kommer att hjälpa, om inte direkt, så genom signalvärdet.

– Det är klart när man säger att nu får ni mer och bättre utrustning och statsmakterna verkligen signalerar att detta är ett område vi tänker satsa på och som vi tänker satsa på långsiktigt. Jag tror att det har stor betydelse för dem som jobbar i polisen att känna det stödet, säger han.

Forrige artikel Quiz: mars Quiz: mars Næste artikel MP och KD båda under spärren i väljarbarometer
Så vill ungdomsförbunden häva arbetslöshet bland unga

Så vill ungdomsförbunden häva arbetslöshet bland unga

ENKÄT. Den rekordhöga ungdomsarbetslösheten kan skapa en förlorad generation unga, mer utanförskap och psykisk ohälsa, enligt partiernas ungdomsförbund. Altinget frågade dem vad som behövs för att minska ungdomsarbetslösheten.