Regeringen säger nej till anslutning av fossilgasterminal

KONCESSIONSBESLUT. Swedegas får nej från regeringen på sin ansökan om att ansluta sin terminal för fossil naturgas till det svenska gasnätet. Motiveringen från regeringen är att Sverige inte får byggas fast i ett beroende av fossila bränslen.

Styrelseordföranden i Swedegas AB är en tidigare tungviktare inom Socialdemokraterna – Anders Sundström. Sundströms sambo Anna Hallberg är dessutom nybliven handelsminister i regeringen. Men de nära relationerna till socialdemokratin har uppenbarligen inte påverkat regeringen, utan Swedegas får nej på sin ansökan om att ansluta sin fossilgasterminal i Göteborgs hamn till det svenska gasnätet, uppger TV4.

– Vi kan inte bygga fast Sverige i ett beroende av fossila bränslen när vi har klimatmål som gör att vi ska vara nere på nollutsläpp om 25 år, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) till TV4.

Alltid regeringsbeslut

Beslut om gasnätskoncessioner fattas alltid av regeringen. I ett yttrande från sommaren år 2018 rekommenderar Energimarknadsinspektionen (EI) regeringen att godkänna Swedegas ansökan om koncessionen som skulle gälla i 40 år, men EI gör i sin bedömning inte några klimathänsyn.

"Välkommet besked"

Jens Holm (V), klimatpolitisk talesperson och ordförande i trafikutskottet, är positivt överraskad av nyheten att regeringen säger nej till koncessionsansökan. Han har varit i stort sett ensam i riksdagen om att lyfta frågan och har sagt i en tidigare intervju med Altinget att anslutningen av terminalen i Göteborg till gasnätet är en fråga som länge gått under radarn som en nationell klimatfråga.

– Det här är ett mycket välkommet besked och visar att regeringen lyssnar på oss i Vänsterpartiet och på hela klimatrörelsen. Nu måste de fortsätta att sätta klimatet främst, det gäller inte minst Preemraff, säger han till Altinget.

Altinget har sökt Swedegas för en kommentar.

Regeringen fattar det formella beslutet vid regeringssammanträdet på torsdagsförmiddagen.

Forrige artikel Tre landshövdingar vill stoppa foderfiske Tre landshövdingar vill stoppa foderfiske Næste artikel Här är de omplacerade generaldirektörernas sidojobb Här är de omplacerade generaldirektörernas sidojobb
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!