Miljöbudget får KD-ros och SD-ris

VÅRÄNDRINGSBUDGET. Kristdemokraterna är försiktigt positiva till de höjningar av miljöanslagen som regeringen föreslår i vårändringsbudgeten. Det vill säga höjningar vars främsta syfte är att återställa de neddragningar som gjordes i M+KD-budgeten.

Drygt en miljard kronor vill regeringen lägga på att höja anslagen till klimatinvesteringar samt solcellsstöd i år. Det berättade MP-ministrarna Isabella Lövin och Per Bolund vid en pressträff på måndagen om miljö- och klimatdelen i vårändringsbudgeten. Drygt 700 miljoner kronor går till att återuppliva stödet till klimatinvesteringar, en satsning som Moderaterna och Kristdemokraterna bantade med 840 miljoner kronor i den budgetmotion som riksdagen röstade igenom i december.

Trots att Kristdemokraterna drev igenom de stora nedskärningarna i miljöbudgeten kallar partiets miljöpolitiska talesperson Kjell-Arne Ottosson regeringens anslagshöjningar "bra saker".

– Vi får se sen exakt vad det innehåller. Jag hoppas att klimatinvesteringarna handlar om sådant som verkligen gör nytta för klimatet. Tidigare har det handlat mer om att strö ut mycket pengar än att göra skillnad, säger Kjell-Arne Ottosson till Altinget.

Drabbade skogsägare får pengar

Regeringen utlovar även en viss återställning av anslagen till skydd av natur, jämfört med KD+M-budgeten som bantade anslaget med 740 miljoner kronor. Neddragningen har skapat en anhopning av reservatsärenden på länsstyrelserna och längre väntetider för markägarna.

– När beslutet togs blev vi försäkrade om att ingen markägare som hade ingått avtal skulle drabbas, sedan har det visat sig att skogsägare visst har drabbats. Om vi hade suttit i regeringen hade vi löst det, vi hade höjt myndigheternas kredit. Vi beklagar att markägare har drabbats. Det är bra att man nu återställer det, säger Kjell-Arne Ottosson.

 

Läs hela artikeln med reaktioner från flera aktörer och tabeller på alla anslag, betallänk, här kan du pröva gratis

Forrige artikel Annie Lööf: Låg lön bättre än inget jobb alls Annie Lööf: Låg lön bättre än inget jobb alls Næste artikel Skog: KD backar från sitt ansvar Skog: KD backar från sitt ansvar
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!