Miljöbudget får KD-ros och SD-ris

VÅRÄNDRINGSBUDGET. Kristdemokraterna är försiktigt positiva till de höjningar av miljöanslagen som regeringen föreslår i vårändringsbudgeten. Det vill säga höjningar vars främsta syfte är att återställa de neddragningar som gjordes i M+KD-budgeten.

Drygt en miljard kronor vill regeringen lägga på att höja anslagen till klimatinvesteringar samt solcellsstöd i år. Det berättade MP-ministrarna Isabella Lövin och Per Bolund vid en pressträff på måndagen om miljö- och klimatdelen i vårändringsbudgeten. Drygt 700 miljoner kronor går till att återuppliva stödet till klimatinvesteringar, en satsning som Moderaterna och Kristdemokraterna bantade med 840 miljoner kronor i den budgetmotion som riksdagen röstade igenom i december.

Trots att Kristdemokraterna drev igenom de stora nedskärningarna i miljöbudgeten kallar partiets miljöpolitiska talesperson Kjell-Arne Ottosson regeringens anslagshöjningar "bra saker".

– Vi får se sen exakt vad det innehåller. Jag hoppas att klimatinvesteringarna handlar om sådant som verkligen gör nytta för klimatet. Tidigare har det handlat mer om att strö ut mycket pengar än att göra skillnad, säger Kjell-Arne Ottosson till Altinget.

Login