Osäkert vad som händer med den nya kömiljarden

VÅRDKÖER. Liberalernas Lina Nordquist anser att den äldre kömiljarden bör tas i bruk tillfälligt i år i väntan på att en ny modell kan komma på plats. Kristdemokraternas Acko Ankarberg Johansson är mycket kritisk och anser att regeringen borde agerat för länge sedan.

Januariavtalet innehåller flera punkter om hur vården ska förbättras. Bland annat ska en ny uppdaterad kömiljard installeras som ska vara utan den tidigare kömiljardens brister. Men enligt Liberalernas vårdpolitiska talesperson Lina Nordquist kommer det att dröja innan den nya kömiljarden är på plats. Samtidigt finns det pengar för kömiljarden redan i år, i KD+M-budgeten.

– Det blir tajt om tid. Vi kommer att ha en dialog med SKL, men det är svårt att veta vilka delar som blir färdiga först, säger Lina Nordquist till Altinget.

Ersätts tillfälligt av den äldre

Eftersom vårdköerna är alldeles för långa anser hon att något behöver göras redan nu. Hon tror det kan bli så att man tar den gamla kömiljarden i bruk under tiden. För att sedan, kanske under år 2020, installera den nya uppdaterade varianten.

– Jag ser hellre att vi gör så här och hoppas att vi kan komma överens om det. Det är jätteviktigt att patienterna får den vård de behöver, säger Lina Nordquist. 

Läs hela artikeln och vad regeringen säger på Altinget Vård,  betallänk, här kan du pröva gratis

 

Forrige artikel Förtroenderas för Löfven Förtroenderas för Löfven Næste artikel Beckmans värvar ex-minister Beckmans värvar ex-minister