Osäkert vad som händer med den nya kömiljarden

VÅRDKÖER. Liberalernas Lina Nordquist anser att den äldre kömiljarden bör tas i bruk tillfälligt i år i väntan på att en ny modell kan komma på plats. Kristdemokraternas Acko Ankarberg Johansson är mycket kritisk och anser att regeringen borde agerat för länge sedan.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Januariavtalet innehåller flera punkter om hur vården ska förbättras. Bland annat ska en ny uppdaterad kömiljard installeras som ska vara utan den tidigare kömiljardens brister. Men enligt Liberalernas vårdpolitiska talesperson Lina Nordquist kommer det att dröja innan den nya kömiljarden är på plats. Samtidigt finns det pengar för kömiljarden redan i år, i KD+M-budgeten.

– Det blir tajt om tid. Vi kommer att ha en dialog med SKL, men det är svårt att veta vilka delar som blir färdiga först, säger Lina Nordquist till Altinget.

Ersätts tillfälligt av den äldre

Eftersom vårdköerna är alldeles för långa anser hon att något behöver göras redan nu. Hon tror det kan bli så att man tar den gamla kömiljarden i bruk under tiden. För att sedan, kanske under år 2020, installera den nya uppdaterade varianten.

– Jag ser hellre att vi gör så här och hoppas att vi kan komma överens om det. Det är jätteviktigt att patienterna får den vård de behöver, säger Lina Nordquist. 

Läs hela artikeln och vad regeringen säger på Altinget Vård,  betallänk, här kan du pröva gratis

 

Dokumentation

Den gamla kömiljarden

Den ursprungliga kömiljarden infördes på initiativ av Alliansen. För att ta del av pengarna krävdes det att landstingen kunde visa att minst 80 procent av patienterna fick vård inom ramen för vårdgarantin. Landstingen som klarade att ge 90 procent av patienterna vård i tid, fick ännu mer pengar.
Kömiljarden har fått hård kritik för undanträngningseffekter.

 

Den nya uppdaterade kömiljarden

En uppdaterad kömiljard finns nedskriven i januariavtalet. Den nya kömiljarden är tänkt att omfatta hela vårdkedjan och ska särskilt ta hänsyn till kroniskt sjuka patienters behov. Mer än så vet vi inte i dag.

 

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00