Hon är 20 miljarder ifrån Löfven

KOMMENTAR. 20 miljarder. Längre ifrån statsminister Stefan Löfven är inte centerledaren, trots den hårda retoriken från Lööf.

Altinget har gått igenom Centerpartiets och Liberalernas budgetar och jämfört med den rödgröna övergångsbudgeten. Om man adderar alla skillnader i de 27 utgiftsområdena mellan C:s budget och den rödgröna blir det sammanlagt drygt 20 miljarder kronor. Det är förhållandevis lite. För Liberalerna skiljer det drygt 40 miljarder. Motsvarande siffra för SD är drygt 80 miljarder och för KD närmare 60 miljarder kronor. 

Intensiva förhandlingar

Stefan Löven har fått förlängd tid att försöka få fram en regering med tillräckligt stöd i riksdagen. Statsministern förhandlar just nu intensivt med Liberalerna och Centerpartiet.

Båda partierna har skickat så kallade kravlistor till Stefan Löfven som nu är föremål för förhandlingar.

Det finns en tidspress att hinna klart, eller i alla fall nå så långt att partierna bedömer att de har ett budgetunderlag så att det inte blir en moderat budget som röstas fram den 12 december genom stöd av KD och SD.

Läs också: SD-budgeten ligger 80 miljarder ifrån KD:s

När det gäller den ekonomiska politiken är Löfven pressad att sänka skatterna. Det kommer att vara svårt för de rödgröna att få stöd för en budget utan att gå med på detta.

Skattesänkningar redan nu

På tisdagseftermiddagen signalerade Löfven att det även förs förhandlingar om de olika utgiftsområdena i budgeten. Statsministern var inne på att parterna förhandlar om en kommande ändringsbudget. Men C och L kan mycket väl kräva att vissa saker ändras redan i den budget som nu behandlas i riksdagens utskott och där det första beslutet är den 12 december. Det kan framför allt gälla skatter på lön. Dessa kan bara ändras vid årsskiften och därmed är en tilläggsbudget inget alternativ för sådana åtgärder. Sker det inte nu får det vänta ett helt år.

Men hur ser det då ut på utgiftssidan, vad finns det för olikheter och vilka är de stora stötestenarna?

Altinget har jämfört budgettabellerna för övergångsbudgeten med de budgetmotioner som Liberalerna och Centerpartiet kom med i slutet av förra veckan.

Läs hela artikeln och se tabellerna för skillnaderna mellan partierna på de olika utgiftsområdena här på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis, ej bindande, provabonnemang här.

Forrige artikel Lööf går inte framåt – hon har trampat fast Lööf går inte framåt – hon har trampat fast Næste artikel SD:s budgetbesked ökar pressen på Löfven SD:s budgetbesked ökar pressen på Löfven
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!