Ny yrkesutbildning ska matcha industrins krav

GYMNASIUM. Regeringen vill på försök införa en yrkesutbildning på teknikprogrammet för att bättre tillgodose näringslivets efterfrågan.

Mattias Croneborg

Matchningsproblemen mellan svensk tillverkningsindustri och gymnasiet är stort enligt regeringen. Därför skrotade gymnasieministern Aida Hadzialic det pågående uppdraget och gav helt nya direktiv till utredaren Amelie von Zweigbergk.

Hadzialic bedömde att ett par saker var akuta och där fick Zweigbergk bara en månad på sig att komma med förslag. Ett av dessa snabbspår är att på försök införa en yrkesinriktning på teknikprogrammet.

Yrkesinriktningen ska kallas produktionsteknik med arbetsplatsförlagt lärande och ”ge eleverna tillräckligt yrkeskunnande för direkt inträde på arbetsmarknaden, avancerade teoretiska kunskaper och grundläggande och särskild högskolebehörighet”, heter det i snabbutredningen.

Förberedande för både arbete och utbildning

Tanken är att yrkesinriktningen ska ge en högskoleförberedande examen, men innehålla ett arbete som utformas inom gymnasieskolans yrkesprogram. Försöksverksamheten ska dra igång till skolstarten hösten 2017. Eftersom själva försöket är under andra och tredje årskursen betyder det att de elever som börjar teknikprogrammet hösten 2016 kan vara med på försöket.

Eleverna läser ett gemensamt första år och väljer sedan om de ska gå försöket med yrkesinriktningen eller fortsätta på det ordinarie teknikprogrammet.

Kommuner och friskolor som har tillstånd för teknikprogrammet kan vara med i försöksverksamheten. Om man blir godkänd av Skolverket att delta i försöket får huvudmannen ett statsbidrag på 50 000 kronor per elev och år.

Amelie von Zweigbergk anser också att naturbruksprogrammet är ett otydligt, dyrt och spretigt program. Hon föreslår inga ändringar i programmet. I stället överlämnar hon kartläggningen av programmet till den nyligen tillsatta gymnasieutredningen som ska se över hela gymnasieskolans programutbud och föreslå förändringar av utbudet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00