Ny giv om yrkesutbildning

YRKESPROGRAMMEN. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic ger utredaren om yrkesutbildning, Amelie von Zweigbergk, helt nya direktiv. De gamla direktiven från Alliansregeringen skrotas.

Amelie
von Zweigbergk 
Amelie von Zweigbergk Foto: Bild: Myndigheten för kulturanalys
Mattias Croneborg
Fakta

Amelie von Zweigbergk

är ledamot av Unescos styrelse i Paris
utreder gymnasieskolans yrkesprogram
sitter i insynsrådet för Myndigheten för kulturanalys 
har varit statssekreterare på utbildningsdepartementet med ansvar för bland annat vuxenutbildning och folkbildningsfrågor
har varit statssekreterare åt EU-ministern

Aida Hadzialic vill förbättra matchningen mellan vad yrkesprogrammen på gymnasiet erbjuder och vad företagen efterfrågar. Den pågående utredningen om yrkesutbildning får en rad nya direktiv och även längre tid för

Dokumentation

Regeringen går vidare med nationella programråd

Skolverket inrättade i maj 2010 nationella programråd för gymnasieskolans tolv yrkesprogram. Där ingår företrädare för branscher, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer samt myndigheter.

De nationella programråden ger råd om utveckling av det arbetsplatsförlagda lärandet, handledarutbildning, information om utbildningsvägar samt studie- och yrkesvägledning. Skolverket och övriga deltagare anser att råden är bra och regeringen anser att arbetet ska utvecklas vidare.  


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00