Debatt

LO: KD-kvinnorna lever i en fantasivärld

Välfärden är underfinansierad. Skatteuttaget måste öka och denna ökning bör främst bäras av dem som har gynnats av de senaste årtiondenas skattesänkningar – de med högst inkomst och störst förmögenhet, skriver LO i en replik.

”I verkligheten visade Riksrevisionen förra året att enbart enstaka procent av rutavdraget användes av ensamstående föräldrar.”
”I verkligheten visade Riksrevisionen förra året att enbart enstaka procent av rutavdraget användes av ensamstående föräldrar.”Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Anna Almqvist
LO-ekonom
Joa Bergold
LO-utredare
Ulrika Lorentzi
LO-utredare
Åsa-Pia Järliden Bergtröm
LO-ekonom

Företrädarna från Kristdemokratiska kvinnoförbundet hävdar att LO har glömt bort verklighetens kvinnor. Samtidigt lever de själva i en fantasivärld där jobbskatteavdrag ger högre skatteintäkter och ensamstående föräldrar kan lösa sitt livspussel genom att köpa ruttjänster.

Påståendet kan ifrågasättas starkt

I verkligheten visade Riksrevisionen förra året att enbart enstaka procent av rutavdraget användes av ensamstående föräldrar. Rutavdraget är utformat så att bara den som har råd att betala halva kostnaden för tjänsten får tillgång till skatteavdraget. Hela 40 procent av rutavdragen används av tiondelen av befolkningen med de högsta inkomsterna.

Läs också

Författarnas påståenden om jobbskatteavdragens sysselsättningseffekter kan starkt ifrågasättas. De senaste decenniernas fokus på skatters effekter på arbetsmarknaden är missriktad. Sysselsättningsgraden är högst i länder med högre skatt på arbete. Något som har stor betydelse för sysselsättningen är offentliga investeringar i barn- och äldreomsorg. LO föreslår att jobbskatteavdraget ersätts av en ny statlig skattereduktion så att det blir samma skatt på pension, sjuk-, arbetslöshets- och föräldraförsäkring som på löneinkomster.

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Vi måste ha ett skattesystem som kan finansiera välfärden.

Månadslönen för kvinnor i arbetaryrken är 20 300 kronor i månaden. Nästan hälften av dessa kvinnor arbetar deltid, framför allt för att det saknas heltidsarbeten. Samtidigt saknas ofta barnomsorg på de tider vanligt folk faktiskt jobbar. Hela sex av tio kvinnor i arbetaryrken har arbetstid förlagd utanför kontorstid. Rätt till offentligt finansierad barnomsorg på obekväm arbetstid är en mycket bättre reform för att underlätta vardagen än ytterligare avdrag som främst välbetalda kan använda.

Välfärden är underfinansierad

Vi måste ha ett skattesystem som kan finansiera välfärden. Det är välfärden som gör det möjligt för vanligt folk att kombinera lönearbete med omsorgsansvar för barn och äldre. Skola, vård och omsorg av god kvalitet, finansierad efter förmåga, är bra för hela samhället men gynnar framför allt låg- och medelinkomsttagare.

Men välfärden är underfinansierad. Därför menar LO att skatteuttaget måste öka och att denna ökning främst ska bäras av dem som har gynnats av de senaste årtiondenas skattesänkningar – de med de högsta inkomsterna och största förmögenheterna.

Läs tidigare inlägg i debatten

KD-kvinnor: LO:s vänsterkrok är ett slag i ansiktet på verklighetens kvinnor

LO:s nya skattepolicy skulle få förödande konsekvenser för vanligt folk. Syftet är givetvis att straffa människor med de högsta inkomsterna, men i sin iver ger sig LO även på medelinkomsttagare och verklighetens kvinnor, skriver Sarah Havneraas (KD) och Anna Lipinska (KD), Kristdemokratiska kvinnoförbundet.

Nämnda personer

Sarah Kullgren

Förbundsordförande Kristdemokratiska kvinnoförbundet, ledamot i partistyrelsen (KD)

Anna Lipinska

Kommunalråd (KD) Värmdö kommun

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00