Debatt

KD-kvinnor: LO:s vänsterkrok är ett slag i ansiktet på verklighetens kvinnor

LO:s nya skattepolicy skulle få förödande konsekvenser för vanligt folk. Syftet är givetvis att straffa människor med de högsta inkomsterna, men i sin iver ger sig LO även på medelinkomsttagare och verklighetens kvinnor, skriver Sarah Havneraas (KD) och Anna Lipinska (KD), Kristdemokratiska kvinnoförbundet.

LO-borgen på första maj 2020. ”Det känns trist att behöva påminna LO om att vanligt folk förvärvsarbetar och tillhör de största vinnarna på jobbskatteavdragen.”
LO-borgen på första maj 2020. ”Det känns trist att behöva påminna LO om att vanligt folk förvärvsarbetar och tillhör de största vinnarna på jobbskatteavdragen.”Foto: Fredrik Sandberg/TT
Anna Lipinska
Sarah Kullgren
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

LO publicerade nyligen sina förslag på skatteområdet. Det handlar om ny fastighetsskatt, förmögenhetsskatt, arvs- och gåvoskatt, en kraftig höjning av kapitalskatten och dessutom höjning av skatten för småföretagare samt att ta bort jobbskatteavdraget. Som grädde på moset konstaterar de att rut- och rotavdragen måste bort. Man tror knappt sina ögon när man läser LO:s nya skattepolicy. Verklighetens kvinnor är som bortglömda.

Förödande konsekvenser

Jobbskatteavdraget är den enskilt viktigaste åtgärden de senaste decennierna, både för att ge individer och familjer mer kvar i plånboken och för att kraftfullt stimulera sysselsättningen. Alliansregeringen utgick nämligen från den i grunden inte särskilt revolutionerande tanken att det ska löna sig att arbeta. Om fler lyfts från arbetslöshet och bidrag till riktiga jobb så tjänar hela landet på det.

LO:s kraftiga vänstersväng med ogenomtänkta skattehöjningar skulle få förödande konsekvenser för vanligt folk. Trots detta publicerar de sin nya skattepolicy under parollen ”Trygghet för vanligt folk”. Syftet med LO:s nya skatteförslag är givetvis att straffa människor med de högsta inkomsterna men i sin iver ger sig LO även på medelinkomsttagare och verklighetens kvinnor. Det handlar om lärare, undersköterskor, barnskötare och alla de som sliter för att få vardagen att gå ihop.

Det är dessutom en etablerad sanning att jobbskatteavdragen bidragit till kraftigt höjd sysselsättning i Sverige och därmed indirekt till förbättrad välfärd. Vi talar om höjda resurser till vård, skola och omsorg jämfört med tidigare.

”Trist att behöva påminna LO”

Det känns trist att behöva påminna LO om att vanligt folk förvärvsarbetar och tillhör de största vinnarna på jobbskatteavdragen. Att även kvinnor förvärvsarbetar och i hög grad dragit nytta av jobbskatteavdragen torde vara vida känt i stora delar av samhället, dock inte i LO-borgen.

Viktiga reformer

LO ger sig med en olycklig precision på välfungerande delar av svensk arbetsmarknad. Delar som är integrationsskapande, sysselsättningsskapande och dessutom bidrar till en bättre jämställdhet mellan kvinnor och män.

Med LO:s skattepolitik säkrar vi inte den gemensamma välfärden, vi raserar den.

Rutavdraget för köp av hushållsnära tjänster gör det möjligt för ensamstående föräldrar och dubbelarbetande familjer med vanliga inkomster att kunna köpa in hushållstjänster för att få ihop vardagspusslet. Reformen är även känd för att öppna upp en tryggare arbetsmarknad för många i dessa kvinnodominerade branscher.

Det är även beklagligt att LO vill höja skatten för småföretagande kraftigt genom de så kallade fåmansbolagsreglerna. Detta drabbar inte minst de kvinnor som driver eller vill starta företag.

Raserar välfärden

Vidare fick vi läsa om förslaget om att återinföra fastighetsskatten och ta bort rotavdraget. Det är inte reformer som skulle öka kvinnors möjlighet att kunna äga sin egen fastighet, snarare skulle detta förhindra dem.

Med LO:s skattepolitik säkrar vi inte den gemensamma välfärden, vi raserar den.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00