Debatt

”Finansieringen är helt irrelevant för frågan”

När den tid som spenderas med barn beskrivs som en samhällskostnad etableras utgångspunkten att medborgarna hör hemma på jobbet. Den synen vänder jag mig starkt emot. Om det offentliga vill ta tiden i anspråk bör ett första steg vara att erbjuda konkurrenskraftiga arbetsvillkor, skriver Paula Bieler Eriksson i en slutreplik.

Kanske är det så att förbättrade möjligheter att kombinera familje- och arbetsliv löser personalbristen mer effektivt än försämrade dito, skriver debattören.
Kanske är det så att förbättrade möjligheter att kombinera familje- och arbetsliv löser personalbristen mer effektivt än försämrade dito, skriver debattören.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Paula Bieler Eriksson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I sin replik hävdar Kajsa Dovstad att jag ”bortser från” hur föräldrapenningen finansieras. Det stämmer att jag lämnar frågan därhän, men inte av ignorans.

Läs också

En anledning är att jag inte motsätter mig en översyn ur den vinkeln. Precis som Dovstad nämner kan jag till exempel tänka mig en låneform, inte minst för att möjliggöra en tidigare familjebildning. Jag är också öppen för en högre andel självfinansierad ledighet, men i så fall förväntar jag mig motsvarande arbetsavgiftssänkningar och lönepåslag. Som del i vårt socialförsäkringssystem baseras ju föräldrapenningen faktiskt på föräldrarnas arbetsinkomster. Det är alltså inte så enkelt som att ledigheten helt bekostas av andra.

”Faktiskt helt irrelevant”

Synen på individer som i första hand kuggar i samhällsmaskineriet vänder jag mig starkt emot.

Huvudanledningen till att jag inte tar upp finansieringen är dock att det faktiskt är helt irrelevant för frågan om lämpligheten i att använda samhällets behov av vårdpersonal som argument i en diskussion om föräldraförsäkringens längd. Hur man än vänder och vrider på det handlar det nämligen just om att Dovstad lyfter behovet av arbetskraft inom välfärden som motivering till mindre föräldraledighet. Hon må anse det ok att stanna hemma för egna pengar, men samtidigt är hon tydlig med att det är ledigheten – betald eller ej – som orsakar personalbrist, och som därför behöver åtgärdas.

Förbättrade möjligheter

För Dovstad är det tydligen märkligt att jag ifrågasätter ett argument om jag inte också ifrågasätter slutsatsen. Men hur vi argumenterar spelar roll. När den tid som spenderas med barn beskrivs som en samhällskostnad etableras utgångspunkten att medborgarna hör hemma på jobbet. Den synen på individer, som i första hand kuggar i samhällsmaskineriet, vänder jag mig starkt emot.

I stället ser jag var och ens tid som hennes egen, fri att fördela efter egna prioriteringar. Om det offentliga vill ta den tiden i anspråk bör ett första steg vara att erbjuda konkurrenskraftiga arbetsvillkor. Och vem vet – kanske förbättrade möjligheter att kombinera familje- och arbetsliv löser bristen mer effektivt än försämrade dito.

Läs tidigare inlägg i debatten

Det är skillnad på ledighet för egna och andras pengar

Paula Bieler Eriksson bortser ifrån att det är skillnad på att vara ledig för sina egna och andras pengar. Föräldrar och alla andra ska kunna arbeta så lite de vill, bara de står för kostnaden själva. Det skriver Kajsa Dovstad, Timbro i en replik på Paula Bieler Erikssons krönika.

Märkliga ”liberala” argument mot familjeveckan

Det är allt annat än liberalt när opinionsbildare kritiserar familjeveckan med argumentet att det offentligas behov av arbetskraft väger tyngre än en föräldrars önskan att spendera tid med sina barn, skriver Paula Bieler Eriksson.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00