Wikström vill ha bindande riktlinjer

VÅRD. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har inte övergivit idén om att de nationella riktlinjerna ska göras bindande för vården. Generaldirektör Sofia Wallström ska nu utreda hur det skulle gå till.

Regeringens utredare Sofia Wallström, generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).
Regeringens utredare Sofia Wallström, generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).Foto: Foto: Håkan Flank/Kristian Phol
Johanna Alskog

Riktlinjer kan aldrig lösa allt.

Göran Stiernstedt
Fakta
I dag finns det 15 nationella riktlinjer, exempelvis för hjärtsjukvård, diabetes, lungcancer. Totalt omfattar de 2638 rekommendationer som placeras in på en tiogradig prioriteringsskala.
Uppföljningar från Socialstyrelsen och Riksrevisionen har visat på bristande följsamhet och effektivitet vid vårdens användning av riktlinjerna.


Källa: Källa Myndigheten för vårdanalys, rapporten "Lång väg till patientnytta"

När regeringen tillträdde och statsminister Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen var ett av löftena att vårdens nationella riktlinjer ska bli obligatoriska. Därefter har sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) gett

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN - KOMMITTÈDIREKTIV

Vad händer nu?

Utredningen ska vara klar och lämnas över till regeringen senast den 1 mars 2017.

Läs regeringens direktiv till utredaren: Ökad följsamhet till nationella kunskapsstöd i hälso- och sjukvården kommittédirektiv 2015:127

 

Tidigare artiklar på Altinget om nationella riktlinjer

Nytt besked från Wikström om nationella riktlinjer

Regeringen letar efter ett sätt att göra det svårt för vården att frångå de nationella riktlinjerna. Det beskedet ger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) som tidigare har meddelat att lagstiftning inte är aktuellt.

Många vårdlöften på väg att uppfyllas

En stor del av sjukvårdslöftena har påbörjats visar Altingets genomgång av regeringsförklaringen. Men det återstår för sjukvårdsminister Gabriel Wikström att få dem över mållinjen. Inte minst den svåra nöten: vinster i välfärden.


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00