Utskottsutfrågning om EU:s nya läkemedelslagstiftning

Regeringen är i inledningsfasen när det gäller en svensk ståndpunkt kring EU:s nya läkemedelslagstiftning. Den 7 december håller socialutskottet en öppen utfrågning med en lång rad talare.

Socialutskottet och ordförande Christian Carlsson (KD) vill fördjupa sig i EU:s kommande läkemedelslagstiftning.
Socialutskottet och ordförande Christian Carlsson (KD) vill fördjupa sig i EU:s kommande läkemedelslagstiftning.Foto: Jessica Gow/TT
Linda Berglund

I maj presenterade EU-kommissionen sitt förslag till reformerad läkemedelslagstiftning. Målet är att ett beslut ska tas före EU-valet, men än så länge befinner sig förhandlingarna om den svenska ståndpunkten i ett tidigt skede och en första överläggning har hållits med socialutskottet. 

{{toplink}}
Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Läs också

”Det är troligt att den svenska ståndpunkten kommer att utvecklas efterhand och att fler överläggningar med regeringen i ärendet är att vänta framöver”, skriver  socialutskottets ordförande Christian Carlsson (KD) i en kommentar till Altinget.

Den 7 december arrangerar utskottet en öppen utfrågning om lagstiftningspaketet. Där kommer bland andra Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson att medverka, liksom Johan Ferstrand, vd för branschföreningen Lif och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. På talarlistan finns även Funktionsrätt Sverige, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Sveriges Kommuner och Regioner, Läkemedelshandlarna, Sveriges Apoteksförening och Föreningen för Generiska läkemedel och Biosimilarer.

0:000:00