Utköp av chefer riskerar att öka: ”Politiken går över gränsen”

En skolchef i Sölvesborg. En fritidschef i Laholm. Och ett senare exempel, två chefer på Pensionsmyndigheten efter en omskriven sexlek. Antalet utköp av offentliga chefer ser ut att öka, och kanske har det med den luddiga gränsdragningen mellan det som är politik och det som är förvaltning.

I Sölvesborgs kommun blev en skolchef utköpt 2019 efter att chefen kritiserat en handlingsplan av de styrande politikerna i kommunen. Utköpet kostade skattebetalarna 1,4 miljoner kronor. 
I Sölvesborgs kommun blev en skolchef utköpt 2019 efter att chefen kritiserat en handlingsplan av de styrande politikerna i kommunen. Utköpet kostade skattebetalarna 1,4 miljoner kronor. Foto: Johan Nilsson/TT
Axel Hyttnäs Telin

På flera håll i landet har debatter mellan lokalpolitiker och tjänstemän förts under den senaste mandatperioden. Samtidigt har antalet utköp av kommunchefer ökat de senaste åren.

Förutom en hög kostnad för samhället med alla avgångsvederlag kan debatten även påverka befolkningens uppfattning av det politiska systemet. Agneta Blom, docent i statsvetenskap vid Örebro universitet, menar att trovärdigheten kan minska.

Agneta Blom, docent i statsvetenskap vid Örebro universitet.
Agneta Blom, docent i statsvetenskap vid Örebro universitet. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00