Tolv regioner säger nej till informationsplikt

En majoritet av landets regioner har tagit ställning mot informationsplikten redan innan direktiven presenterats. Det visar Altingets kartläggning. 

Örebro, Skåne och Norrbotten är tre av de regioner som redan tagit ställning mot skrivningen i Tidöavtalet, trots att något färdigt förslag inte finns.
Örebro, Skåne och Norrbotten är tre av de regioner som redan tagit ställning mot skrivningen i Tidöavtalet, trots att något färdigt förslag inte finns.Foto: Simon Eliasson, Region Skåne, Region Örebro län.
Linda Berglund

I förra veckan sällade sig Region Gotland till de regioner som tar aktiv ställning mot ett krav på informationsplikt för offentliganställd vårdpersonal. Därmed har 12 av 21 regioner protesterat genom uttalanden eller skrivelser till regeringen.

I ytterligare tre regioner finns det initiativärenden eller motioner om att den politiska ledningen ska ta ställning emot punkten i Tidöavtalet, trots att utredaren ännu inte har fått några tilläggsdirektiv.

– Det här är en så pass grundläggande fråga. Med en angiverilagstiftning finns det en stark risk för att människor inte söker vård, säger Patrik Liljeglöd (V), oppositionsråd i Region Dalarna till Altinget.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00