Sverige måste evakuera och behandla patienter från Gaza
Även om vissa regeringar har försökt att stärka den medicinska hjälpen så är det bara ett fåtal länder som tar emot patienter från Gaza. Sverige borde göra som Norge och ta emot patienter, skriver Belkis Wille, biträdande direktör inom kris- och konflikt på Human Rights Watch som har besökt patienter i Doha.
I juni åkte jag och min kollega till Doha i Qatar för att tala med palestinska patienter och deras familjemedlemmar som hade evakuerats från Gaza. Sjukvårdspersonalen som behandlade dem berättade för oss att detta var de mest komplexa traumafall de någonsin hade sett.
Länder som Sverige med robusta, sofistikerade sjukvårdssystem och tillgängliga vårdplatser, har nu ett humanitärt ansvar att ta emot palestinier från Gaza som inte kan få den vård de behöver i Gaza eller i Egypten.
Under de mer än 10 månader som Israels militära kampanj pågått i Gaza har nästan 40 000 palestinier dödats och över 92 000 skadats, enligt Gazas hälso- och sjukvårdsmyndigheter. Gazas sjukvårdssystem har nästan kollapsat. Färre än hälften – endast 16 av 36 sjukhus – fungerar fortfarande delvis, med allvarlig brist på mediciner och bränsle. 500 sjukvårdsarbetare har dödats.
Omvärlden måste sätta starkare press på den israeliska regeringen att upphöra med alla olagliga attacker mot civila och sjukvårdsinrättningar och att sluta att avsiktligt blockera hjälpleveranser.
Trots den israeliska militärens påståenden om att Hamas har sina baser i sjukhusen, har inga bevis lagts fram som skulle motivera att sjukhus och ambulanser berövas sin skyddade status enligt internationell humanitär rätt.
Ghazal behöver specialiserad vård
I Doha träffade jag Ridana Zukhra, som berättade om en attack i oktober som förstörde hennes och grannarnas hem, dödade dussintals människor samt skadade hennes mor och bror. Zukhra åkte till Shifa-sjukhuset med sina små barn, däribland femåriga dottern Ghazal, för att få vård.
I början av november omringade israeliska styrkor Shifa och uppmanade människorna där att lämna sjukhuset. Zukhras mamma var för skadad för att kunna gå, men när Zukhra, hennes skadade bror och hennes barn gick därifrån med vita flaggor, berättade hon att en stridsvagn sköt mot dem och skadade hennes dotters vänstra ben allvarligt.
De sprang in i en närliggande byggnad, där en läkare som också hade sökt skydd behandlade Ghazal, utan mediciner eller bandage och var tvungen att amputera hennes vänstra ben utan bedövning och försluta såret med en uppvärmd kniv. Ghazals sår utvecklades till kallbrand.
De kunde så småningom fly söderut och kom till Nassers sjukhus, där läkarna konstaterade att Ghazal hade blodförgiftning och behövde amputera ännu mer av vänsterbenet. Ghazal blev så småningom medicinskt evakuerad tillsammans med Ridana, men Ridanas man, bror och 3-årige son med nyligen insjuknad hepatit kunde inte evakueras med dem.
Ghazal är en av hundratals medicinska patienter från Gaza i Doha som behöver specialiserad vård på högsta nivå.
Sedan oktober har de israeliska myndigheterna tillåtit endast en liten del av dem som behövt medicinsk behandling utanför Gaza att lämna. I slutet av juli hade 4 859 personer evakuerats till Egypten, däribland väldigt få män under 60 år. Israeliska styrkor stängde Rafahövergången den 7 maj och hindrade därmed nästan alla andra palestinier som behövde livräddande vård från att lämna Gaza.
Sverige måste göra som Norge
Men även om tillströmningen har stoppats så är Egyptens sjukvårdssystem redan ansträngt på grund av den stora arbetsbördan. Vi besökte sjukhus i norra Sinai i april och såg att tusentals patienter från Gaza inte kunde få den vård de behövde i Egypten.
Även om vissa regeringar har försökt att stärka den medicinska hjälpen i Gaza är det bara ett fåtal länder, däribland Qatar, Förenade Arabemiraten, Spanien, Turkiet, Jordanien, Italien, Belgien och Norge, som tar emot patienter från Gaza.
EU:s hälsokommissionär och kommissionär för krishantering har uppmanat EU:s medlemsländer, inklusive Sverige, att evakuera fler människor från Gaza som behöver vård, vilket Sverige hittills inte har varit villigt att göra.
Som jämförelse hade däremot över 3 000 ukrainska patienter överförts till europeiska sjukhus i januari 2024.
Omvärlden måste sätta starkare press på den israeliska regeringen att upphöra med alla olagliga attacker mot civila och sjukvårdsinrättningar och att sluta att avsiktligt blockera hjälpleveranser. Israel bör uppmanas att evakuera de palestinier från Gaza som inte kan få den vård de behöver i Egypten, och senare se till att de kan återvända till sina hem om de så önskar.
För att rädda liv när den desperata situationen förvärras, med en överhängande risk för en polioepidemi, bör den svenska regeringen snarast samarbeta med palestinska myndigheter och sin ambassad i Egypten för att identifiera palestinier från Gaza som kan evakueras och behandlas i Sverige.
Detta är en konkret och effektiv humanitär åtgärd som direkt skulle leda till att rädda palestiniers liv.