Sörmland på väg bort från avgiftsfri primärvård

AVGIFTER I VÅRDEN. Den politiska majoriteten i Region Sörmland planerar att återinföra avgifter i primärvården. Därmed skulle alla regioner återigen ha patientavgifter, men skillnaderna är stora.

Majoriteten i Region Sörmland är på väg att överge sin reform med avgiftsfri primärvård, en reform från år 2017 som blivit omskriven eftersom den lyckades sammanfalla med nätläkarbolagens framväxt. Efter påtryckningar från nationellt håll, det vill säga efter en ovanligt direkt indirekt uppmaning från Sveriges kommuner och landsting att se till att återinföra avgifter för digitala vårdbesök, fick regionen en patientavgift på 100 kronor på plats i slutet av sommaren.

Men nu föreslår majoriteten – Socialdemokraterna, Vård för pengarna och Centern – att fysiska läkarbesök hos primärvården återigen ska avgiftsbeläggas, 200 kronor. Orsaken är det fattas pengar i budgeten och man vill undvika en skattehöjning.

– Hade det varit ett annat ekonomiskt läge hade vi kanske inte återinfört avgifterna, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, till SVT Sörmland.

Login