Sörmland på väg bort från avgiftsfri primärvård

AVGIFTER I VÅRDEN. Den politiska majoriteten i Region Sörmland planerar att återinföra avgifter i primärvården. Därmed skulle alla regioner återigen ha patientavgifter, men skillnaderna är stora.

Kortlivad reform i Sörmland. Majoriteten saknar pengar i budgeten och återinför patientavgifterna i primärvården.
Kortlivad reform i Sörmland. Majoriteten saknar pengar i budgeten och återinför patientavgifterna i primärvården.Foto: Pixabay
Johanna Alskog

Man ska inte experimentera så här med avgifter.

Magnus Leivik (M), oppositionsråd i Region Sörmland

Majoriteten i Region Sörmland är på väg att överge sin reform med avgiftsfri primärvård, en reform från år 2017 som blivit omskriven eftersom den lyckades sammanfalla med nätläkarbolagens framväxt. Efter

Dokumentation

Stiernstedts förslag om enhetliga patientavgifter:

"I hälso- och sjukvårdslagen införs en ny paragraf som innebär att avgiften för besök i primärvård inom vårdvalssystemet ska fastställas till 0,0023 prisbasbelopp enligt 2 kap. 6 och 7 §§ socialförsäkringsbalken, avrundat nedåt till närmaste tiotal kronor."

Och på sikt avgiftsfritt:

"Primärvården bör på sikt bli avgiftsfri när det gäller besök och kontakt med den utförare där patienten är listad. Regeringen bör som en del av en nationellt reglerad patientavgift utreda och införa försökslagstiftning som ger landsting utrymme att besluta om avgiftsfri primärvård samt koppla detta till utvärdering av effekterna på vårdkonsumtion och jämlikhet i vården."

ur utredningen Digifysiskt vårdval


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00