Debatt: "Skattesubventionera även golf och ridning"

DEBATT. Att inte golf och ridning är skattesubventionerat som exempelvis ishockey ger fel signaler i vårt samhälle. Det skriver Moderaterna Alexandra Anstrell, Mats Green och Åsa Coenraads som anser att dagens regler bygger på förlegade uppfattningar.

Alexandra Anstrell (M) riksdagsledamot Stockholms län
Mats Green (M) riksdagsledamot Jönköpings län
Åsa Coenraads (M) riksdagsledamot Västmanlands län

Enligt Skatteverket gäller inte friskvårdssubventioner för sporter som kräver dyr utrustning, dit räknas ridning men också exempelvis golf. Ishockey är däremot subventionerat. Och fotvård. Men inte löparskor. Vad som är subventionerat bygger på en förlegad tanke om att ridning och golf kräver dyr utrustning. Här behövs moderniseras för att passa Sverige idag.

Två stora folksporter

Nyligen delades Jerringpriset ut, ett pris som delas ut till en framgångsrik svensk idrottare utifrån att folket har fått rösta fram sina favoriter. Bland de nominerade återfanns slutligen två finalister där båda representerar de enormt stora folksporterna golf och ridning.

Ridning med egen häst eller sport inom golfen kan naturligtvis bli hur dyrt eller billigt som man själv väljer att ha det. En stor del av Sveriges ryttare rider dock på ridskola där också många kan låna del av utrustning såsom hjälm och ridspö.

Ridning näst störst

Räknat i antal utövare är ridning den nästa största sporten efter fotboll. Hästar och ridning används såväl inom socialt och pedagogiskt arbete. Även inom habilitering, neurologi och psykiatri använder man sig av ridning. Det finns studier som visar att där ridning har ingått som behandling ger det en förbättrad kroppskännedom, balans, ökad förmåga till muskelavspänning, smärtlindring, sänkt ångest och förbättrad självkänsla. Under ett ridpass tränar man nästan hela kroppen samt att väldigt många människor även mår psykiskt bättre av att vara med hästar. Hästen i sig är en stark drivkraft till fysisk aktivitet utöver själva ridningen.

Golfande arbetare lever längre

Golfspelare lever i genomsnitt fem år längre än personer som inte ägnar sig åt sporten, enligt en svensk studie från 2008. I studien ingick data från drygt 300 000 golfspelare från Svenska golfförbundets medlemsregister. Antalet dödsfall bland golfspelarna var 40 procent lägre än hos befolkningen i övrigt. Detta oberoende av kön, ålder samt vilken socialgrupp de tillhör. Intressant fakta är dock att effekten var större för golfspelare med arbetaryrken än för golfspelare med tjänstemannayrken. Golf och ridning aktiverar på ett jämlikt och jämställt sätt kvinnor och män i alla åldrar och med olika funktionsförmåga, social, etnisk och kulturell bakgrund.

Ridsport fostrar ledare

Ridsporten är en sport känd att fostra kvinnor i ledarskap, många av de framstående kvinnliga chefer som är aktiva i Sverige i dag, kommer från ridsporten. Att få fler flickor till sporten och med kvinnliga chefer som mentorer vore ett ypperligt sätt att få fram fler kvinnor till bolagsstyrelser och till chefspositioner i vårt samhälle.

Regeringen uttalar sig att vara en feministisk regering, inför valet uttalade sig alla riksdagspartier positivt att de vill göra ridsporten avdragsgill men inget händer trots utlovade löften. Att inte golf och ridning är skattesubventionerat som exempelvis ishockey ger fel signaler i vårt samhälle. Vi anser att golf- och ridsport ska införas i den skattebefriade friskvården som ett hälsofrämjande medel.

Forrige artikel "Privata sjukvårdsförsäkringar ger kortare vårdkö" Næste artikel "Låt TBE-vaccin ingå i allmänna vaccinationsprogrammet"
Professor om vaccin: “Vill man att folk ska dö i covid?”

Professor om vaccin: “Vill man att folk ska dö i covid?”

MASSVACCINERING. Motståndet mot covid-vaccin är starkt på sina håll i Sverige och EU. Forskaren Johan Farkas menar att vaccinmotståndet på sociala medier inte är representativt. Enligt professor Matti Sällberg, KI, har motståndet sjunkit.