Debatt

Sexualbrott ger vårdkrävande skador

Det är inte acceptabelt att landets regioner saknar specialistmottagningar för sexualbrottsutsatta när 25 procent av våra barn faktiskt är drabbade. Det skriver Marléne Lund Kopparklint (M).

”Vi behöver specialistkliniker som kan ge adekvat hjälp till barn och vuxna som har blivit utsatta för sexualbrott.”
”Vi behöver specialistkliniker som kan ge adekvat hjälp till barn och vuxna som har blivit utsatta för sexualbrott.”Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT
Marléne Lund Kopparklint
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Jag vet att det är svårt att föreställa sig. Jag vill inte ens tänka tanken. Hjärnan slår bort det för att det är så onormalt och vidrigt. Det kan vara ditt barn, ditt barnbarn, din systerdotter eller din kompis son som faller offer. Förövaren går oftast under radarn för denne är en så trevlig, hjälpsam och barnkär person som gärna sitter barnvakt eller tränar barn. Är den där roliga pricken som alltid vill hjälpa till. Hen lär sig vad barn tycker om, köper presenter och involverar dem i roliga aktiviteter. Du tror att du känner personen väl men det gör du inte. Under ytan döljer sig ett mörkt inre. Personen attraheras av barn och är en pedofil. Hen vill göra barn illa genom att utsätta dem för någon form av sexuella övergrepp.

Vårdkrävande skador

Under 2020 anmäldes det högsta antalet våldtäkter mot barn hittills, 16 procent fler än 2019. I Stiftelsen allmänna barnhusets undersökning 2014 visades att 20 procent av alla barn blir utsatta för sexualbrott. I den senaste undersökningen från augusti 2021, är nu siffran uppe i 25 procent.

Ökningen vad gäller förekomsten av sexuella övergrepp är betydlig sedan 2014. Det är inte längre var femte barn som uppger att de utsatts för övergrepp utan var fjärde och då främst flickor. Drygt var tredje flicka uppger att hon varit utsatt för ett sexuellt övergrepp under sin uppväxt, och av dem hade över 60 procent utsatts för upprepade övergrepp. Alla dessa barn som utsatts kommer att bli vuxna, om de överlever vill säga.

Sexualbrott ger vårdkrävande skador – våldtäkt är det trauma som oftast leder till PTSD och har den starkaste kopplingen till självmord, självmordstankar och självskada. Konsekvenserna är ett förändrat liv med varierande grad av smärta, utmattning och psykisk ohälsa. Och man ska veta att har man blivit utsatt för sexuella övergrepp i barndomen, ökar det risken för suicid 12 gånger i vuxen ålder. Och man riskerar utsättas för fortsatta sexuella övergrepp för att man blir ett öppet mål för flera andra förövare då skyddsmekanismerna försvunnit i barndomen.

Risken är stor att detta blir konsekvenserna just för att man blivit utsatt som barn.

Kraftig kritik mot Sverige

Enbart i Stockholmsregionen står över 1 000 sexualbrottsutsatta i kö till specialistkliniken WONSA, den enda i Sverige, för att få adekvat vård och behandling.

Redan år 2013 definierade Världshälsoorganisationen (WHO) sexuella övergrepp som ett globalt hot mot folkhälsan och mänskliga rättigheter, som kräver brådskande åtgärder. I januari 2019 mottog Sverige och socialminister Lena Hallengren (S) kraftig kritik från Europarådets expertgrupp GREVIO på grund av bristande tillgång till specialiserad traumabehandling för sexualbrottsutsatta. 2020 gav också Sveriges kommuner och regioner (SKR) ut en rapport som bekräftade vårdens oförmåga att möta denna patientgrupps behov. Det är en skam för Sverige att vi slarvar med sexualbrottsutsatta människors liv, välbefinnande och hälsa.

Vi behöver specialistkliniker

Sveriges regioner har inte verktyg att hantera frågan på ett patientsäkert sätt. Ett tecken på detta är att det enbart i Stockholmsregionen står över 1 000 sexualbrottsutsatta i kö till specialistkliniken WONSA, den enda i Sverige, för att få adekvat vård och behandling.

Vi behöver specialistkliniker som kan ge adekvat hjälp till barn och vuxna som har blivit utsatta för sexualbrott. Men framför allt måste vi se till att pedofiler inte kommer i närheten av våra barn, vare sig i verkligheten eller på nätet. Vi måste förstå hur utbrett detta är, hur vi ska skydda och hur vi kan försöka ställa tillrätta på bästa sätt om ett barn blivit utsatt.

Skulle vi acceptera om regioner beslutade sig för att inte erbjuda akutmottagningar eller att inte ha några ortopediska specialistmottagningar? På samma sätt är det inte acceptabelt att landets 21 regioner saknar specialistmottagningar för sexualbrottsutsatta när 25 procent av våra barn faktiskt är drabbade.

Nämnda personer

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00