Så reagerar politikerna på läkarnas larm: ”Cheferna måste lyssna”

Var fjärde läkare i primärvården överväger att lämna yrket, enligt Läkarförbundets undersökning. Kanske kan ett listningstak hjälpa, men vem ska få tillgång till en fast läkarkontakt först?

Att cheferna lyssnar på medarbetarna är det som i närtid behövs för att hantera bristerna i arbetsmiljön, tror Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i socialutskottet där även Karin Rågsjö (V) och Camilla Waltersson Grönvall (M) sitter. 
Att cheferna lyssnar på medarbetarna är det som i närtid behövs för att hantera bristerna i arbetsmiljön, tror Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i socialutskottet där även Karin Rågsjö (V) och Camilla Waltersson Grönvall (M) sitter. Foto: Henrik Montgomery/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT, Isabell Höjman/TT
Miranda OlssonJosefin Lingström

Rapporterna om brister i arbetsmiljön för vårdens personal förvånar inte längre politikerna.

– Det är kris, säger Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott, till Altinget, och fortsätter:

Läkarförbundets medlemsenkät

I undersökningen framgår bland annat att:

1 av 5 läkare överväger att lämna läkaryrket helt på grund av hög arbetsbelastning.

Nästan 1 av 3 underläkare funderar på att lämna yrket.

1 av 4 i primärvården överväger att lämna yrket.

1 av 4 läkare som är verksamma inom barn- och ungdomspsykiatri, allmänmedicin och akutsjukvård överväger att lämna yrket.

1 av 2 läkare som är verksamma inom barn- och ungdomspsykiatri, allmänmedicin och akutsjukvård funderar på att byta arbetsplats.

Enkäten skickades våren 2022 till Läkarförbundets samtliga medlemmar yrkesverksamma i hälso- och sjukvården. Svarsfrekvensen var 42 procent och ungefär samma i alla regioner.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00