Riksrevisionen sågar myndigheternas pandemihantering av skyddsutrustning

En granskning av Riksrevisionen visar att det redan före pandemin fanns kända brister i de svenska lagren med skyddsutrustning. Riksrevisionen riktar nu kritik mot hur regeringen och myndigheterna hanterade problemen.

Enligt Riksrevisionen saknades en planering och struktur för statens krisrutiner i samverkan med vård och omsorg under coronapandemin.
Enligt Riksrevisionen saknades en planering och struktur för statens krisrutiner i samverkan med vård och omsorg under coronapandemin.Foto: Johan Nilsson/TT
Marie Lundahl

Riksrevisionen har granskat hur regeringen och myndigheterna under coronapandemin agerat för att se till att det fanns tillräckligt med personlig skyddsutrustning för personalen inom sjukvården. Resultatet av granskningen visar att arbetet inte fungerat på ett effektivt sätt.

I rapporten framgår att det redan före pandemin varit känt att regionernas och kommunernas försörjningsberedskap hade brister.

– Regeringen och ansvariga myndigheter har varken ställt tydliga krav på bered­skaps­lager eller erbjudit vägledning om hur de ska byggas upp, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.