Ökad plikt att anmäla när barn far illa

OMSORG. Barnombudsmannen ska bli skyldig att göra en anmälan så fort det finns misstanke om att ett barn far illa. Det föreslår socialdepartementet i en promemoria.

<b>Barnombudsmannen Fredrik Malmberg. Myndigheten kommer att få ökad anmälningsskyldighet i och med en promemoria från socialdepartementet. </b><br>
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg. Myndigheten kommer att få ökad anmälningsskyldighet i och med en promemoria från socialdepartementet.
Foto: Foto: Pawel Flato/Barnombudsmannen
Ella Sundström

När barnombudsmannen (BO) instiftades aviserades det att myndighetens anmälningsskyldighet borde ses över när verksamheten väl hade kommit igång. Nu har det gått mer än tjugo år sedan dess och anmälningsplikten har inte ändrats.

– Tanken från början var att det skulle påverka förtroendet från barn och unga om vi var skyldiga att anmäla i alla de situationer som anges i socialtjänstlagen. Men vi har sett att det inte är problematiskt, utan att det är många barn och unga som vänder sig till oss för stöd, säger Anna Karin Boqvist, program- och utredningschef, till Altinget.

Begränsningar för BO

Den nuvarande reglerna innebär att BO:s anmälningsskyldighet är mer begränsad och svåranvänd än på andra myndigheter.

Det är viktigt att vi har samma lagstiftning som alla andra, att det inte ser ut som att vi gör en annan bedömning. Att vi har samma synsätt som i socialtjänstlagen.

Anna Karin Boqvist
Program- och utredningschef på Barnombudsmannen

Det lagförslag som regeringen förbereder kommer att innebära att myndigheten till exempel blir skyldig att anmäla till socialtjänsten så fort det finns misstanke om att ett barn far illa. Det kan låta självklart. Men i dag krävs det att BO måste få kännedom om att ett barn misshandlas i hemmet, eller att det finns andra skäl för socialnämnden att ingripa, innan anmälningsskyldigheten träder in.

Det måste i dag finnas starka misstankar innan myndigheten kan göra en anmälan till socialnämnden. Det är också BO:s ansvar att värdera de uppgifter som myndigheten har tagit del av, ”trots att myndigheten sällan kan eller för den delen bör värdera sanningshalten. En sådan bedömning är närmast omöjlig för någon annan aktör än socialnämnden”, skriver socialdepartementet i promemorian.

Samma skyldighet för alla

Med anledning av att BO:s kontakter med barn och unga också har ökat under de senaste åren finns det behov av en lagförändring. I promemorian från socialdepartementet föreslås därför att BO:s anmälningsskyldighet ska ändras för att överensstämma med anmälningsskyldigheten i socialtjänstlagen.

– Det är viktigt att vi har samma lagstiftning som alla andra, att det inte ser ut som att vi gör en annan bedömning. Att vi har samma synsätt som i socialtjänstlagen, säger Anna Karin Boqvist.

I promemorian föreslås också att BO ska få möjlighet att lämna uppgifter till tillsynsmyndigheter, exempelvis Inspektionen för vård och omsorg (IVO), vilket av sekretesskäl inte har varit möjligt tidigare. Det anser Anna Karin Boqvist är en av de viktigaste åtgärderna.

– Det är viktigt för de barn och unga som befinner sig i exempelvis tvångsvård, kanske har de inte en vårdnadshavare som kan agera i deras sak. Vi tycker det är viktigt att kunna uppmärksamma IVO om barn far illa.

Lagändringarna föreslås trädda i kraft den 1 april nästa år.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00