Nytt besked från Wikström om nationella riktlinjer

SJUKVÅRD. Regeringen letar efter ett sätt att göra det svårt för vården att frångå de nationella riktlinjerna. Det beskedet ger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) som tidigare har meddelat att lagstiftning inte är aktuellt.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström vill på något sätt göra de nationella riktlinjerna obligatoriska. Frågan är hur det ska gå till utan lagstiftning.
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström vill på något sätt göra de nationella riktlinjerna obligatoriska. Frågan är hur det ska gå till utan lagstiftning.Foto: Foto: Gabriella Hulander
Johanna Alskog

Sjukvårdminister Gabriel Wikström vill "på ett eller annat sätt" inskränka vårdens möjligheter att bortse från rekommendationerna i de nationella riktlinjer som Socialstyrelsen tar fram. Det meddelar han i ett svar på en skriftlig fråga från Cecilia Widegren, ledamot för Moderaterna i socialutskottet, som undrar om regeringen avser att göra riktlinjerna obligatoriska, trots att vårdens medarbetare är emot det.

Backade i höstas

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har tidigare backat ett par steg från den hårdnackade formuleringen i regeringsförklaringen om att de nationella riktlinjerna, som Socialstyrelsen tar fram för olika delar av vården, ska bli obligatoriska.

I en intervju i höstas i Dagens Medicin sade Wikström att det inte är aktuellt att göra riktlinjerna till lag, däremot vill han att de ska användas mer än vad de gör i dag.

Väntat besked enligt Socialstyrelsen

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm sade i en intervju i Altinget att Wikströms besked om att riktlinjerna inte ska bli lag var väntat.

Enligt min mening är det också oacceptabelt att de verksamheter som enligt lag ska erbjuda en hälso- och sjukvård av god kvalitet i alltför låg grad beaktar de kunskapsstöd som tas fram på nationell nivå.

Gabriel Wikström i sitt svar till Cecilia Widegren

– Om man skulle göra dem obligatoriska, då tar staten över ansvaret. Då kommer finansieringsprincipen som ett brev på posten. Jag tror det kan vara en orsak till att man inte vill göra dem obligatoriska, sade han.

Alliansen emot obligatoriska riktlinjer

När riksdagen i februari 2014 röstade om en motion från Socialdemokraterna om att göra riktlinjerna obligatoriska var det endast Socialdemokraterna som röstade ja till förslaget. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna lade ner sina röster. Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna röstade nej.

I betänkandet konstaterade socialutskottet att en sådan förändring skulle påverka de kommunala självstyrelsen och "dess principer om proportionalitet och finansiering".

Dokumentation

Enligt Socialstyrelsens instruktion ska myndigheten ta fram evidensbaserade riktlinjer för områden inom hälso- och sjukvården samt socialtjänsten där det anses behövas. Riktlinjerna ska vara ett stöd vid prioriteringar och ge vägledning om behandlingar och metoder som vården bör satsa resurser på.

Exempel på områden med riktlinjer: palliativ vård, rörelseorganens sjukdomar, sjukdomsförebyggande metoder och tandvård.


Nämnda personer

Cecilia Widegren

Tidigare riksdagsledamot (M)

Gabriel Wikström

Nationell samordnare Agenda 2030
Statskunskap och nationalekonomi (Uppsala uni., 2007-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00