Ministern: Mycket att göra – utredningen om anmälningsplikten dröjer

Vår har blivit sommar, men fortfarande finns det inga direktiv kring anmälningsplikt för vårdpersonal. ”Inom kort”, är beskedet från justitiedepartementet.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergård (M) har fortfarande inte presenterat några tilläggsdirektiv kring anmälningsplikten.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergård (M) har fortfarande inte presenterat några tilläggsdirektiv kring anmälningsplikten.Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Linda Berglund

Hela våren har gått, men fortfarande har justitiedepartementet inte presenterat några direktiv för utredningen av eventuella undantag från plikten att anmäla papperslösa. Så väl politiker som fackförbund har krävt att regeringen skrotar planerna och protesterna blir allt mer högljudda.

Läs också

Från justitiedepartementet och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har beskedet hela tiden varit att direktiven ska presenteras under våren och att frågan ska utredas inom ramen för utredningen om att stärka återvändande verksamheten. Altinget har upprepade gånger frågat när direktiven kommer och de senaste veckorna har tidpunkten ändrats till ”inom kort”. 

Inte denna vecka

Förklaringen till dröjsmålet är att departementet har mycket att göra, säger Maria Malmer Stenergard i en skriftlig kommentar till Altinget.  

”Det finns mycket om behöver tas itu med för att nå ett paradigmskifte i migrationspolitiken. Vi jobbar så hårt vi kan på flera parallella områden och inom kort kommer tilläggsdirektiven som rör informationsplikten att presenteras.”

På fråga preciseras tidpunkten till att det inte kommer den här veckan, men att det inte går att  ge närmare besked än så. 

Dröjsmålet har tidigare väckt irritation hos det största oppositionspartiet. 

– Vi är i ett läge där vårdpersonalen inte kan vänta på besked. Regeringen och Sverigedemokraterna behöver komma överens om vården ska ingå eller inte, har socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) sagt till Altinget tidigare. 

Läs också

 

Nämnda personer

Maria Malmer Stenergard

Migrationsminister (M), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. i systemvetenskap (Lunds uni., 2002), jur. kand (Uppsala uni., 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00